Kultúra

Régi fényében tündököl az Operaház

Négy és fél éves felújítást követően a hosszú hétvégén rendezett fesztivállal ünnepli újranyitását a Magyar Állami Operaház, amely Mítosz és Történelem címmel hirdeti meg 2022–2023-as évadát. A csodálatos Ybl-palotát a sajtó képviselői már pénteken bejárhatták pincétől a zsinórpadlásig. Még a székeket is kipróbáltuk.

Régi fényében tündököl az Operaház
A megújult Operaházban jelentette be következő évadát az Opera
Fotó: MH/Katona László

„Operaház. Tervezte Ybl Miklós. Épült 1875–84 között” – olvashatjuk a Magyar Állami Operaház főbejárata előtt botlatókőbe vésve. Kulturális örökség. Történelem. Mítosz.

Óriási élmény a négy és fél éves felújítást követően ismét belépni az épületbe, és ehhez még csak operarajongónak sem kell lenni. Nincs olyan, a kultúrára csak egy kicsit is fogékony magyar ember, akinek a szíve ne dobbanna meg, amikor az Andrássy úton elhaladva végre takarófal és állványzatok nélkül pillanthatja meg a neoreneszánsz Ybl-palotát – amely nemcsak belül újult meg, külső homlokzatán a megtisztított szobrok vakítóan tündökölnek a kora tavaszi napfényben. Ahogy maga az egész ház is.

Galériánkban kattintással, pöccintéssel lapozhat a fotók között!

A megújult Operaházban jelentette be következő évadát az Opera
A megújult Operaházban jelentette be következő évadát az Opera
Fotó: MH/Katona László

Ahogy belépünk, rögtön megcsapja orrunkat az „új illat”: friss festék, tisztítószerek, bútorápoló, új kárpit egyvelege. Bár nézők csak később érkeznek, ezen a péntek reggelen elég nagy a nyüzsgés a házban. Az újságírókon és fotósokon kívül ugyanis mindenhol az utolsó simításokat végzik az Opera munkatársai a takarítástól a technika sokadik kipróbálásáig, hogy ne élesben csússzon be valami gikszer.

A nézőtérre belépni lélegzetelállító, még akkor is, ha a varázslat igazán csak egy-egy előadás előtt lép működésbe.

Az Opera eredetileg Mainzban készült, hatalmas és gyönyörű csillárja uralja a teret, nem beszélve Lotz Károly mennyezeti remekművéről, A zene megdicsőülése nevet viselő kupolafreskóról, amelyet elképesztően aprólékos munkával restauráltak.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az Opera csütörtöki évadismertető sajtótájékoztatóján
Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az Opera csütörtöki évadismertető sajtótájékoztatóján
Fotó: MH/Katona László

Amint azt Ókovács Szilveszter főigazgató a sajtóbejáráson elmondta, a ház most már „csak” ezer férőhelyes, mintegy kétszáz széket kivettek, hogy az új zsöllye kényelmesebb és praktikusabb legyen.

Kipróbáltuk őket: valóban sokkal kellemesebbek.

A páholyok berendezését is teljesen kicserélték, itt fotelokban foglalhatunk helyet, illetve a hátsó sorokban – a tervezők ötletességéről és kreativitásáról tanúbizonyságot téve – bárszékre hajazó, támlás, lábtartós, kényelmes, magasított ülőhelyről figyelhetjük az előadást.

A színpadon már javában zajlik a hétvégi premier, a Hunyadi László díszletének építése – szerencsénkre, ugyanis így alkalmunk nyílik megismerni a színpad korszerűsített, új elemeit, rámpáit, süllyesztőit.

Miközben a Hunyadi díszletfalait nézzük, egyszer csak a Meghalt a cselszövő ismerős dallamaira leszünk figyelmesek. A királyi páholy előtti Vörös szalonban az Opera zenekarából alakult kamaraegyüttes Hubay (Huber) Károly Erkel Hunyadijából két hegedűre és zongorára komponált átiratát játssza.

Az érdeklődőket a szalonban kamaratárlattal várják, ezen például Erkel szülővárosából, Gyuláról érkezett relikviákat is megtekinthetünk. 

A bejárással egyidejűleg sajtótájékoztatót is tartottak a megújult épületben, ahol Ókovács Szilveszter főigazgató Almási-Tóth András művészeti vezetővel és Solymosi Tamás balettigazgatóval ismertette a 2022–2023-as évad bemutatóit, terveit.

Ezt megelőzően Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára köszöntötte a résztvevőket, és üdvözölte az újranyitó épületet.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára az Opera évadismertető sajtótájékoztatóján
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára az Opera évadismertető sajtótájékoztatóján
Fotó: MH/Katona László

„A világ bármely országa, fővárosa büszke lenne egy ilyen Operaházra, amelynek megújulása óriási munka” – hangsúlyozta az államtitkár. Azt is kiemelte: aki innen hazatér, a magyar kultúra hírét fogja vinni. „A magyar kultúra világszínvonalú, mi ebben hiszünk” – tette hozzá Rétvári, majd felidézte az Opera rekonstrukcióján kívüli több mint száz kulturális beruházást, amelyekre elmondása szerint a kormány csaknem hatszázmilliárdot fordított az elmúlt évtizedben.

„Ünnepi alkalomnak vagyunk részesei” – kezdte beszédét Ókovács Szilveszter, kiemelve, hogy a következő évad programját a magát a házat is meghatározó Mítosz & Történelem fogalmak mentén alakították ki.

Megjegyezte, mintegy egy héttel ezelőtt folytatódott az Erkel Színház felújítása, így a következő évad teljes egészében az Andrássy úti palotában és az Eiffel Műhelyházban zajlik majd.

Elmondta, az Operában számos új funkciójú térrel, új kiadványokkal várják az érdeklődőket, és mindenkit biztosított afelől, hogy a magyar nézők is be fognak tudni ülni az előadásokra – nemcsak a turistákat szeretnék látni, ezért többféle kedvezmény- és bérletkonstrukcióval készültek a magyar közönségnek.

Az évadot összegezve elmondta, több mint ötszáz különféle jellegű színházi előadást és egyéb programot, ötvenhárom repertoárdarab mellett tizenhat bemutatót, köztük hét egész estés, nagyszínpadi produkciót – Mozart-operákat, a Toscát és például Bartók táncműveket – tűz műsorára az Opera. A bérletvásárlás március 21-én indul, bővebb információkat az Opera.hu-n olvashatnak.

Ünnepi gálaműsorral nyílt meg újra szombat este a Magyar Állami Operaház átfogó felújításon átesett, Andrássy úti főépülete Áder János jelenlegi és Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök, valamint Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében, melyről a kormányfő Facebook-oldalán tett közzé néhány fotót vasárnap.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Kevesebb mint egy hónap

ĀMárcius 12. és 14. között nyit újra a Magyar Állami Operaház Andrássy úti Ybl-palotája a közel öt évadon át tartó teljes felújítás után – Színpadon a repertoárdarabok világsztárokkal