Kultúra

Baricco monodrámája a Klebelsberg Kastélyban

A főszerepben Oberfrank Pál

Alessandro Baricco Novecento című monodrámáját láthatja ma a közönség Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, érdemes művész előadásában a Klebelsberg Kastélyban.

A történet szerint a Virginian nevű gőzhajó a két világháború között járt Európa és Amerika között – fedélzetén milliomosokkal, emigránsokkal és egyszerű, hétköznapi emberekkel. A fennmaradt legenda szerint a hajón esténként egy különös tehetséggel, páratlan improvizációs képességgel megáldott zongorista szórakoztatta a közönséget. Semmihez sem fogható muzsikájával valósággal elbűvölte hallgatóságát. A legenda szerint egész életét a hajón töltötte, ott született, és lábát soha nem tette a szárazföldre.

A szervezők közleménye idézi Oberfrank Pált is, aki elmondta, a darab főszereplője a találkozásain keresztül sokféle helyzetet megél, és ahogyan múlnak fölötte az évek, folyamatosan letisztul, gondolatokban és érzelmekben egyaránt. Élete végének puritánságában eljut odáig, hogy egyetlen hang leütésében megtalálja azt a zenét, amit mindig is keresett önmagában – tette hozzá a színész.

Kapcsolódó írásaink