Kultúra

Lehet pályázni az MMA hároméves ösztöndíjára

Ötödik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). A nyertesek (100 fő) három évre szóló, havi bruttó 200 000 forint összegű művészeti ösztöndíjra lesznek jogosultak. Jelentkezni február 7-től lehet az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet online felületén, a pályázatok leadásának határideje március 21.

Lehet pályázni az MMA hároméves ösztöndíjára
Művészeti programokra írta ki újabb pályázatát az MMA
Fotó: MMA

A pályázat töretlen sikernek örvend a művészek körében, hiszen a kilenc művészeti szekció között mindenki megtalálhatja a saját területét, mutat rá lapunkhoz eljuttatott közleményében az MMA, hozzátéve: az ösztöndíjprogram azért is egyedülálló az egész országban, mert a magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése, a támogatás nyújtása mellett szakmai partneri szerepet is biztosít az arra érdemes ösztöndíjat nyert művészek, művészetelméleti szakemberek pályakezdéséhez, pályájuk kiteljesedéséhez, kiemelkedő alkotások, előadások, kutatások és tanulmányok létrehozásához.

Az ösztöndíjprogram célja – programszerű, három évre szóló – alkotó- és előadó-művészeti, valamint művészetelméleti tevékenységek támogatása, magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése az alábbi pályázati kategóriákban: építőművészet, film- és fotóművészet, iparművészet és tervezőművészet, irodalom, képzőművészet, művészetelmélet, népművészet, színházművészet, zeneművészet.

Minden olyan magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személy pályázhat, aki a támogatási időszak kezdetéig (2022. szeptember 1.) már betöltötte 18. életévét, de a pályázati kiírás időpontjában (2022. február 7.) még nem töltötte be 50. életévét. A pályázat benyújtásának nem feltétele művészeti, művészetelméleti végzettség, szakképzettség. A pályázatot az MMA honlapján leírtaknak megfelelően lehet benyújtani, ezt megelőzően minden regisztrációval nem rendelkező pályázónak regisztrálnia kell magát.

A program nem csupán az ösztöndíj folyósítására szorítkozik, de a támogatási időszakban az alkotás folyamatát segítő szakmai mentorálásra, valamint utógondozásra, publikációra, bemutatkozásra is lehetőséget biztosít. Az ösztöndíjasok továbbá rendszeresen szakmai találkozón vesznek részt, amelyen beszámolhatnak az addig elért sikereikről és eredményeikről, valamint megvitathatják egymással az adott művészeti terület kérdéseit.
A pályázati támogatási időszak kezdete 2022. szeptember 1., a támogatási időszak vége 2025. augusztus 31. Az ösztöndíjjal kapcsolatban minden fontos információ itt található meg

Kapcsolódó írásaink

Sanghaj magyar építésze

ĀHol sírjaink domborulnak. Noha a kaliforniai Berkeley-ben hunyt el, Hugyecz Lászlót végakarata szerint Besztercebányán, a családi sírboltban helyezték örök nyugalomra

A spanyol történelem véres háttere

ĀPedro Almodóvar új korszakot kezdett: legfrissebb alkotása hatalmas meglepetés – Érzékeny és pattanásig feszített film a Párhuzamos anyák, remek színészi alakításokkal