Kultúra

Elhunyt Benedek György

Életének nyolcvannyolcadik évében elhunyt Benedek György Munkácsy Mihály-díjas festő- és szobrászművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – közölte a testület.

Elhunyt Benedek György
Benedek György
Fotó: MMA.hu

Tájékoztatásuk szerint az alkotót hosszan tartó, súlyos betegség után szombaton érte a halál. Benedek Györgyöt az MMA saját halottjának tekinti. Az akadémia méltatása szerint Benedek György festőként és szobrászként is kitűnő portretista volt. Köztéri művei – portré- és monumentális szobrai, szakrális domborművei – Budapest mellett az országos számos településén fellelhetők.

A művész 1934. november 6-án született Budapesten, művészeti tanulmányait 1950-től a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban kezdte, majd 1960-ban végzett a Képzőművészeti Főiskolán, mesterei Bernáth Aurél és Kmetty János voltak. Első önálló kiállítását 1973-ban rendezte, majd ezután számos saját kollek­ciót mutatott be, rendszeresen jelentkezett mű­veivel – képeivel és szobraival – az országos kiállításokon is. Egyéni kiállításai voltak a fővárosban (Műcsarnok) és vidéken, valamint kollektív tárlatokon is szerepelt (Műcsarnok, Pécs, Prága, Párizs, Moszkva).

Kezdetben festőként jelentkezett, majd a szobrászat vált munkásságában központi jelentőségűvé: 1976-ban a budapesti Műcsarnokban rendezett kiállításon táblaképek és szoborművek, elsősorban portrék szerepeltek, de 1976 után már kizárólag szobrászattal foglalkozott. Monumentális, megbízásra készült munkái sorában kezdetben falképek, faintarziák készültek, majd díszkutakat, portréemlékműveket, emlékműveket, síremlékeket, szakrális kompozíciókat készített különböző anyagokat felhasználva és technikákat alkalmazva: kőbe faragott és bronzba öntött plasztikái, domborművei is ismertek.

Munkáira a részletgazdagság, a lendületes formák és az erős színek jellemzőek. Festőként először a realista irányvonalat képviselte, amelyet később az érzelem- és színgazdag, expresszív alkotói út váltott fel. Szobrászként a fehér márvány és bazalt volt a kedvelt anyaga.

Munkásságát számos díjjal ismerték el: 1979-ben Munkácsy-díjat, 1987-ben érdemes művész elismerést, 2006-ban Magyar Művészetért díjat kapott. Az MMA levelező tagjává 2012-ben választották, majd 2013-ban a köztestület rendes tagja lett.