Kultúra

Uniós pénzből újul meg az óbudai római örökség

Aquincumban új kerítés épül

Elindult az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása projekt kivitelezése a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Aquincumi Múzeu­ma és a III. kerületi önkormányzat együttműködésében. Az Európai Unió 385,13 millió forintos, nem visszatérítendő támogatásával megvalósuló projekt négy helyszínt ölel fel.

Korszerűsítik az Aquincumi Múzeum szentendrei úti kerítését, egy új, Aquincum és a pannoniai limes témájú állandó kiállítást hoznak létre, és interaktív, tájékoztató élményelemeket létesítenek a III. kerület legjellegzetesebb római kori műemlékeinek szomszédságában – tudatta a múzeum az MTI-vel. A közlemény szerint a projektben a különleges látványelemeket, marketingfelületeket tartalmazó élményfal első üteme készül el, amelyhez egy sétány és kőtár kiépítése is tartozik.

Az új elem létrehozásának célja, hogy szöveges információkat közvetítsen a római városról a látogatóknak, valamint hogy a Dunakanyarba tartó turisták érdeklődését is felkeltse. A múzeum főépületében a limest védő, Aquincumban állomásozó római katonaság mindennapjait élményszerűen bemutató, interaktív megoldásokat alkalmazó kiállítás jön létre. A Nagyszombat utcai katonavárosi amfiteátrumnál és a Kórház utcai keleti táborkapunál új, ismeretterjesztő élményelemek kerültek ki. Ezekhez készült egy, a járókelők számára saját okoseszközzel szabadon igénybe vehető, immerzív AR-mobilapplikáció is.

Kapcsolódó írásaink

A helytartói palota a Hajógyári-szigeten

ĀVelünk élő rómaiak. A helyszínről származó legfontosabb leleteket és a falfestmények, mozaikok egy részét az Aquincumi Múzeum állandó kiállítása mutatja be

Egy római polgárváros mindennapjai

ĀVelünk élő rómaiak. A városszerkezet nyomában: lakóházak a tartományokban – Míg az egymillióssá nőtt örök városban nem volt ritka a négy-ötemeletes épület sem, addig a provinciákban csak két-három emeletet építettek