Kultúra

Könyvbemutatók, kiállítások, verses estek a magyar kultúra napja alkalmából

A magyar és a román kultúrát idén együtt ünneplik költők, írók, műfordítók és szerkesztők Bukarest két kulturális intézményében

A magyar kultúra napját 1989 óta minden évben január 22-én ünneplik határainkon innen és túl, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

Könyvbemutatók, kiállítások, verses estek a magyar kultúra napja alkalmából
Kölcsey Ferenc portréja. Franz Eybl litográfiája
Fotó: Wikipedia

Nemzeti imánk befejezésére emlékezve már harminchárom éve ünnepeljük a magyar kultúra napját. Győrött ma délelőtt kezdődik a Generációk Művelődési Házában gyermekeknek rendezett kerekítő bábos tornával a programsorozat, este pedig Győr-keresztek címmel Hargitai Bea festőművész akvarellkiállítása nyílik meg a ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban.

A január 23-ig tartó kulturális események között szerepel a Hangraforgó együttes verskoncertje, a Cserefa zenekar moldvai táncháza. A Munkácsy és kora című rendezvényen Munkácsy Mihály festészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők az Esterházy-palotában, ahol a párizsi szalonok zenei légköre is megelevenedik az Euró­pa Koncert Szalonzenekar tolmácsolásában. Megnyílik a Győri Fotóklub Egyesület tagjainak alkotásaiból a Képekben a világ című kiállítás a Gyárvárosi Fiókkönyvtár és Közösségi Házban, valamint Közelítő hangok címmel Szalkai Károly és Szarka Fedor Guido közös tárlata a József Attila Művelődési Házban.

Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató a „győri csudáról” tart majd előadást. A magyar kultúra napján szokásos gálaműsort január 21-én a Zsinagógában tartják, ahol átadják a Győr Művészetéért, valamint a Győr Közművelődéséért díjakat is. Sileo transeo – a 20. század elhallgatott irodalma címmel a Soproni Petőfi Színház, az Esztergomi Várszínház, a Szolnoki Szigligeti Színház és a Forrás Színház mutat be pódium-előadást a győri Újvárosi Művelődési Házban, illetve a soproni Liszt-központban január 22-én.

Percek pillaközén címmel Sopronban január 19-én kezdődik a magyar kultúra napját ünneplő programsorozat a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének verses összeállításával. Az est díszvendége Fenyvesi Ottó József Attila-díjas költő, író lesz. A január 22-ig tartó események egyike a Halljátok-e a dalt című produkció, amelyben Molnár Krekity Olga és Barta Júlia mond verseket. A soproni Liszt-központban kiállítás nyílik a Soproni Fotóklub tagjainak munkáiból Tízéves a Sopron Balett címmel. Január 22-én pedig Pataki András rendezésben a Soproni Petőfi Színházban bemutatják Sík Sándor István király című tragédiáját.

Idén a Liszt Intézet bukaresti központja és a Román Kulturális Intézet közösen ünnepli a magyar és a román kultúra napját, amelyeket egy hét eltéréssel tartanak minden évben. Ebből az alkalomból a két helyszínen négy olyan kötetet mutatnak be, amelyeket románról fordítottak magyarra, és a Lector kiadó gondozásában jelent meg az elmúlt két évben.

Holnap a Román Kulturális Intézet bukaresti székhelyén mutatják be Bogdan Suceava Éjszaka valaki meghalt érted (Noaptea cand cineva a murit pentru tine) című könyvét Vallasek Júlia fordításában, valamint Elena Vladareanu Európa – Tíz gyászének (Europa – Zece cintece funerare) című kötetét Király Zoltán fordításában. A művekről Vallasek Júlia és Márton Evelin, illetve Elena Vladareanu és Király Zoltán beszélgetnek. Január 19-én a bukaresti Liszt Intézetben mutatják be a Gheorghe Craciun, Ioan Grosan és Mircea Nedelciu rövid prózáit tartalmazó Román triptichon (Triptic romanesc) című kötetet Lövétei Lázár László fordításában, valamint Alexandru Musina Macska-e a cica? című verseskötetét Szonda Szabolcs tolmácsolásában. A rendezvényen Ion Bogdan Lefter, Lövétei Lázár László és Razvan-Mihai Voncu, illetve Szonda Szabolcs és Márton Evelin beszélget a könyvekről.

Kapcsolódó írásaink