Kultúra

Százhuszonöt éve született David Alfaro Siqueiros

Az egyik legfontosabb mexikói művész volt

Százhuszonöt éve, 1896. december 29-én született David Alfaro Siqueiros, a mexikói muralisták csoportjának egyik meghatározó alakja.

Százhuszonöt éve született David Alfaro Siqueiros
David Alfaro Siqueiros
Fotó: AFP

Egyházi iskolában kezdett tanulni, majd egy művészeti iskolában folytatta. Tizennyolc évesen félbehagyta tanulmányait, és csatlakozott a Victoriano Huerta elnök diktatúrája ellen harcoló forradalmi hadsereghez. Ettől kezdve politikai és művészi munkássága élete végéig összefonódott. Művészeti tanulmányait 1919-től Európában folytatta, Párizsban megismerte Paul Cézanne műveit, megalapította a Vida America című folyóiratot, cikkeiben meghirdette művészi programját: „A képzőművészet legyen monumentális és hősies, humánus, közérthető alapja legyen a mi rendkívül eleven példázatú prehispán kultúránk.”

Itt találkozott a szintén mexikói Diego Riverával is, emlékeztet az MTI. Vele, valamint José Oroscóval együtt ők alkották a nagy mexikói muralista hármast. Mindhárman az azték és olmék kultúrából merítették motívumaikat, büszkén vállalták a mesztic (fehér és indián keverék) Mexikó örökségét, szenvedélyes és monumentális alkotásaikban társadalmi mondanivalót is megfogalmaztak. Siqueiros 1922-ben tért vissza Mexikóvárosba, társaival közösen készítették el a Nemzeti Előkészítő Iskola falait díszítő Mítoszok című freskót.

Monumentális alkotásaikat ezután Mexikóváros középületein jeleníthették meg. Nagyméretű falképei mellett jelentősek táblaképei is. Alkotásainak ismételten visszatérő alakja a gyermekeit védelmező anya. Los Angelesben két muráliája készült el. A jelentősebb, a Tropical America című az Egyesült Államok és Latin-Amerika kapcsolatát egy keresztre feszített indiánnal szimbolizálta. A művész 1936-ban New Yorkban festőiskolát alapított, új technikai eljárásokkal kísérletezett.

Modern ipari festékanyagokkal dolgozott, és a hatalmas felületekre szórópisztollyal vitte fel az anyagot. Freskói mellett Uruguayban és Argentínában is festett táblaképeket. A spanyol polgárháború kitörése után, 1937-ben Spanyolországba utazott, több köztársasági brigádnak volt a parancsnoka. Sztálin elvakult híveként 1940-ben részt vett a Mexikóban menedéket talált Trockij elleni egyik sikertelen merényletben, ezért letartóztatták, de végül elengedték. A művész és forradalmár 1974. január 6-án halt meg Cuernavacában.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom