Kultúra

Minden műsor ajándék

Moys Zoltán: Megesik, hogy távoli, egymástól elszakadt rokonok találnak egymásra a Hazajáró révén

A Millenárison bemutatták szerdán az idén tízesztendős Hazajáró című honismereti tévésorozat második kötetét, amelynek megjelenését a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A több mint négyszáz fotóval illusztrált, Hazajáró szemmel című album a 2012 júniusa és a 2013 májusa közti harminc műsor keresztmetszetét adja.

Minden műsor ajándék
Bán János Varga Csaba hegymászóval, Kenyeres Oszkárral és Moys Zoltánnal beszélgetett
Fotó: MH/Farkas Anita

A Hazajáró első, tavaly nagy sikert aratott kötete után kezünkben tarthatjuk a Magas-Tátrából induló, a Felvidéken és Erdélyen áthaladó, Csíksomlyóban záruló második évad könyvváltozatát, fotókkal, idézetekkel, olyan háttéranyagokkal, amelyekhez a soro­zatból nem lehet hozzájutni.

A Millenárison szerdán rendezett kötetbemutatón a műsor tízéves jubileuma kapcsán Siklósi Beatrix, A Hét című műsor egykori felelős szerkesztője, a Kossuth rádió csatornaigazgatója köszöntötte a Hazajáró csapatát: Moys Zoltánt, Schödl Dávidot és Kenyeres Oszkárt, akik – mint mondta – már a Magyar Televízió által indított MTV-akadémia képzésen is kitűntek tehetségükkel és lelkesedésükkel. Később, A Hét című műsor gyakornokaiként akkor is képviselni tudták az általuk vallott értékeket, amikor ez nem volt könnyű – emelte ki méltatásában Siklósi Beatrix.

A kerekasztal-beszélgetésen Bán János, az M5 kulturális csatorna igazgatója faggatta az alkotókat a műsor létrejöttéről, az élményekről, a tájakhoz és az emberekhez fűződő kapcsolatokról. Minden műsor ajándék – mondta sommásan Moys Zoltán annak kapcsán, hogy tíz éve folyamatos sikerrel tudnak működtetni egy szubjektíven objektív, különleges, nagyon népszerű magazint, amely lelkileg, szellemileg köti össze az anyaország magyarságát és a határon túliakat.

Beszélt a szlovéniai Maradék nevű településről, ahol a műsor hatására a településen pásztorkodó fia­tal lelkész foglalkozni kezdett a magyar nyelv és kultúra megőrzésével. Kenyeres Oszkár hangsúlyozta, hogy hozzá nem annyira a képernyő előtti szereplés áll közel, mint inkább a szervezés, a terep felderítése. Felidézte azt is, amikor egy Kőbányán élő család a film egyik epizódja hatására hazaköltözött Erdélybe.

A közös ünneplésen részt vett a nagyváradi Varga Csaba alpinista is, aki teherhordók és oxigénpalack nélkül mászta meg nemrégiben a Himalája Dhaulagiri csúcsát. Az esten levetítették az erről készült filmet, és láthattuk, ahogy az ötödik nyolcezrest teljesítő hegymászó kifeszíti a magyar zászlót a csúcson.

Lapunk kérdésére Moys Zoltán elmondta, a műsor összetalálkoztat magyart a magyarral. Nemcsak az anyaországiak csodálkoznak rá az elcsatolt területek kultúrájára, természeti szépségére és a szórványmagyarság kitartására, hanem most például a kárpátaljai Hazajáró egylet látogatja meg a Délvidéket, mert a határon túliak is kíváncsiak egymásra – magyarázta.

A sorozat író–szerkesztője a Magyar Hírlapnak úgy fogalmazott, az is megesik, hogy távoli, egymástól elszakadt rokonok találnak egymásra a műsor révén, sőt akadt, aki sok évtizede, a második világháborúban eltűnt nagyapja nevét látta meg a műsorban egy katonasíron. Azt is megtudtuk, hogy az elmúlt időszakban a pandémia sok nehézséget okozott az alkotóknak, de így legalább a Börzsöny és az Ipoly vidékéről is készült film. Mint Moys megjegyezte, a járvány erősödése és a lezárások miatt most a felvidéki utat el kell halasztaniuk, és inkább Erdély felé veszik az irányt.

Annak kapcsán, hogy a film lelkileg, szellemileg kapcsolja össze azokat, akiket az országhatár elválaszt, Moys Zoltán azt hangsúlyozta, úgy érzi, az elszakított területeken gyakran hitelesebben és nagyobb odaadással képviselik, művelik, ápolják a magyar kultúrát, mint idehaza bizonyos fővárosi rétegek. Kiemelte: a magyar kultúra meghatározó alakjai közt mindig voltak olyanok, akiknek a szülőföldje ma már nincs az ország területén. Még azt is hozzátette, a Hazajáró december 25-én adásba kerülő, az Alsó-Marosmentét bemutató részéből például Bartók és Kölcsey szülőföldjét ismerhetjük meg.

Kapcsolódó írásaink