Kultúra

Szabadtéri kiállítással emlékeznek meg Makovecz Imre életművéről a Magyar Nemzeti Múzeum előtt

Csaknem ötven tabló a kerítésen

Fotókiállítással emlékezik a magyar organikus építészet emblematikus alakja, Makovecz Imre halálának tizedik évfordulójára a Magyar Nemzeti Múzeum, az Ég és föld közötti építészet – Makovecz Imre 1935–2011 címmel megnyílt szabadtéri tárlat tablói 2022. január 22-ig láthatók a Múzeumkert kerítésén.

Szabadtéri kiállítással emlékeznek meg Makovecz Imre életművéről a Magyar Nemzeti Múzeum előtt
L. Simon László főigazgató (jobbra) szerint büszkék lehetünk, hogy az építész köztünk élt
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Makovecz Imre volt az első, aki a maga művészi eszközeivel át tudta törni a vasfüggönyt, egy magyar géniusz, aki olyan tehetséggel rendelkezett, mint kevesek – idézte meg a 2011-ben elhunyt építész alakját a kiállítás megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a történelem során építészek százezrei dolgoztak már, de egy Makovecz-épületet bárki rögtön felismer. L. Simon László, a múzeum főigazgatója Makovecz Imrére emlékezve azt mondta: büszkék lehetünk rá, hogy közöttünk élt, és ismerhettük. A főigazgató elmondása szerint a Nemzeti Múzeum immár hagyományosan jelentkezik kerítéskiállításokkal.

Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumának elnöke felidézte, hogy 2015-ben kormányhatározat született az építész szerteágazó életművének feldolgozásáról, ez hozzájárult ahhoz, hogy az alapítvány nekiálljon a makoveczi életmű rendezésének, digitalizálásának.

Ennek a programnak az eredményei tették lehetővé a most megnyílt kiállítást is, amely nem csupán Makovecz Imre legjelentősebb épületeit mutatja be fotókon, hanem azokhoz szorosan kapcsolódó idézeteket is társít – fűzte hozzá. Makovecz Pál elmondta, hogy a Múzeumkert kerítésén csaknem 50 tablóval találkozhatnak a Múzeum körúton sétálók, de a Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány egy utazó oszloppal is közelebb szeretné vinni a mester szellemiségét az emberekhez. A két és fél méter magas installáció jelenleg Tatán látható, majd Győrben és Székesfehérváron állítják fel két-három hétre, az utazás pedig jövőre újabb városokban folytatódik – közölték a szervezők.
 

Kapcsolódó írásaink