Kultúra

Gulyás: Makovecz életműve a nemzet alapvető értéke

Makovecz Imre életműve a nemzet alapvető értéke - fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlésén, a Pesti Vigadóban.

 Gulyás Gergely emlékeztetett: tíz éve működik alkotmányos köztestületként a Magyar Művészeti Akadémia, és tíz év telt el az MMA örökös elnöke, Makovecz Imre halála óta, aki elkötelezetten, elszántan harcolt az intézmény létrehozásáért.

Makovecz Imre élete és mindaz, amit tőle kaptunk, nemcsak a magyar művészetnek és tágabb értelemben a kultúrát művelő közösségnek, de az egész nemzet életének alapvető értéke és tapasztalata. Olyan emelet az ezeréves közös épületünkben, amelyre szilárdan épülhetnek a későbbi korok szintjei - mondta beszédében a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Mint fogalmazott, Makovecz Imre a kimondott, egyenes, sokszor kemény szavak embere volt, amelyekkel alapigazságokra lehetett rávilágítani. Hozzátette: az emberi minőség, a becsületesen elvégzett munka vonzotta, az építkezés és annak drámája, épületeké, eszméké, legfőképpen közösségeké. „A Trianon óta eltelt évszázad megmutatta, hogy a magyarságot csak az összetartozás értékeit felmutató, kultúrahordozó közösségek képesek megtartani. Makovecz Imre olyan ember volt, aki körül ki tudtak kristályosodni, létre tudtak jönni alkotóműhelyek”.

A miniszter felidézte, hogy Makovecz nevéhez fűződik mások mellett a sevillai világkiállításra emelt magyar pavilon, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem campusa vagy a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak házépítése is. „Művei ma is hozzájárulnak ahhoz, hogy ez az ország szebb, igazabb hely legyen. Híres volt arról, hogy elveszettnek látszó ügyek mellé állt, ha az érdemes volt rá. Harcolt okosan és bölcsen, a realitásokkal mindig számot vetve, az értéket soha fel nem áldozva” - mutatott rá.

Gulyás Gergely szerint az MMA élettel tölti meg a kortárs művészet tereit, segíti új művek születését, ezért tekint rá a kormány kiemelt jelentőségű köztestületként, alkotmányos intézményként. Kiemelte, hogy a kormány a költségvetési forrásokat az MMA esetében is megemeli az idei évtől, emellett a koronavírus által okozott károk enyhítésére, a kultúra újraindítására több mint 60 milliárd forintot fordított. „A Nemzeti Kulturális Tanács, amelyet Vashegyi György, az MMA elnöke vezet, szintén nagy mértékben járult hozzá ahhoz, hogy olyan fix támogatásokat állapítsunk meg a járvány időszakban, amelyek legfontosabb kulturális intézményeink fennmaradását, megerősödését, és az ott dolgozók munkájának méltó megbecsülését segítették elő” - mondta végül Gulyás Gergely.

A közgyűlésen a küldöttek egyperces néma felállással tisztelegtek Makovecz Imre, valamint az MMA közelmúltban elhunyt tiszteletbeli elnöke, Jankovics Marcell rajzfilmrendező, illetve a legutóbbi közgyűlés óta elhunyt tagok emléke előtt.

Richly Gábort választották főtitkárnak

Richly Gábort, a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ igazgatóját választotta öt évre főtitkárnak titkos szavazással hétfőn a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlése.

A leköszönő főtitkár, Kucsera Tamás Gergely posztjára a Vashegyi György MMA-elnök által is támogatott, az eddig az Akadémián kívül tevékenykedett Richly Gábor a második körben a leadott 193 szavazatból 115-öt kapott, Tóth Péter zeneszerző, az MMA Zeneművészeti Tagozatának vezetője pedig 73-at.

A főtitkári posztért Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA Művészetelméleti Tagozatának tagja, valamint Csáji Koppány László író, költő is indult. Richly Gábor főtitkári mandátuma november 5-től kezdődik és öt éven át tart.

„Sokéves vezetői gyakorlatot, diplomáciai tapasztalatot szereztem az államigazgatásban. Érdemi eredményekre van szükség az akadémikusok életműve, hagyatékuk gondozása terén, a kiemelkedő művészeti eredmények nemzetközi megismertetésében. Az ösztöndíjprogram résztvevőinek szorosabban kell kapcsolódniuk az Akadémiához, az MMA irányelveit, módszertanát, stratégiai céljait be kell emelni a Vashegyi György vezette Nemzeti Kulturális Tanács programjába” - mondta a választás előtt Richly Gábor.

Az újonnan megválasztott főtitkár arról is beszélt, hogy a Magyar Művészeti Akadémiához hasonló méretű Balassi Intézet tagozatvezetőjeként, szakmai igazgatójaként, majd főigazgató-helyetteseként is dolgozott, és az elmúlt évben több mint ezer kulturális és művészeti programot hoztak létre a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban.

Vashegyi György, az MMA elnöke a főtitkárválasztás előtt arról beszélt, hogy 2022-től várhatóan újabb, többmilliárd forintos többletforrások válnak elérhetővé a magyar művészeti struktúra számára.

Az MMA és intézményrendszere központosított, összehangolt, az eddiginél hatékonyabb működésére van szükség. Ha képesek leszünk megfelelő módszertan kidolgozására a hagyatékgondozás, a kiemelkedő eredmények nemzetközi megismertetése, az ösztöndíjprogram terén, akkor a Nemzeti Kulturális Tanács elnökeként meglesz a lehetőségem arra, hogy 2023-tól országos szinten is hozzákezdjünk a problémák rendezésére - hangsúlyozta Vashegyi György.
 

Kapcsolódó írásaink

Államférfi a huszadik századból

ĀA belgrádi puccsig Magyarország sikeresen szerzett vissza elcsatolt területeket, miközben más országok és a nagyhatalmak tiszteletét, barátságát, bizalmát megőrizte

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom