Kultúra

Ezredik alkalommal mutatják be szombaton a Vígszínházban A padlás című darabot

Jubileum

A padlás a Vígszínházban már megélt egy ezredfordulót, harminchárom évet, több mint egymillió nézőt, eljutott a világ távoli tájaira is, november 20-án pedig végre elérkezik az ezredik előadás ideje – közölte a társulat, amely már tavaly készült a jubileumra, ám a világjárvány miatt elrendelt korlátozások miatt végül a 999. előadást ünnepelték meg világszerte, stream-közvetítés segítségével.

Ezredik alkalommal mutatják be szombaton a Vígszínházban A padlás című darabot
Harminchárom éve van műsoron a zenés színpadi mű
Fotó: Vígszínház/Gordon Eszter

Lapunkhoz eljuttatott közleményükben kitérnek rá: a darab szövegkönyvét Sztevanovity Dusán és Horváth Péter, dalszövegeit Sztevanovity Dusán, zenéjét pedig Presser Gábor írta.

A Márton László rendezésében bemutatott előadás tizenhárom karakterének bőrébe az eltelt évek során csaknem száz színész bújt, de nemcsak a színpadon váltották egymást a generációk, hanem a nézőtéren is. Minden idők egyik legsikeresebb magyar zenés színpadi művét 1988. január 29-én mutatták a Vígszínházban. Az előadás díszlete az eltelt harminchárom év alatt nem változott.

„A padlás az én hitvallásom. Választ keres örök kérdésekre: miért vagyunk itt, egyedül vagyunk-e az univerzumban, mi lesz velünk, amikor meghalunk és így tovább” – idézi a közlemény Sztevanovity Dusánt, aki egy álmatlan éjszakán a padláson lévő otthoni dolgozószobájában vetette papírra a mű négyoldalas szinopszisát. Ezt tette le később Presser Gábor elé, aki elolvasta, majd zongorához ült, és – a visszaemlékezések szerint – megszületett a Fényév távolság című dal, és egy sor, amelyet azóta is generációk énekelnek: „Lehet számtalan hely, ami szebb és jobb a mi Földünknél.”

Kapcsolódó írásaink