Kultúra

A folyamatos erősödés tíz éve

Tíz éve működik köztestületként a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). A kerek évforduló alkalmából tegnap sajtótájékoztatót tartott Vashegyi György elnök és Kucsera Tamás Gergely leköszönő főtitkár, amelyen beszámoltak az elmúlt évek munkájáról.

A folyamatos erősödés tíz éve
Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
Fotó: MH / Török Péter

„Magyarországnak hangsúlyosan kell építenie jövőjét a művészetre” – hangsúlyozta Vashegyi György, az MMA elnöke tegnap a köztestület Andrássy úti irodaházában tartott ünnepélyes sajtótájékoztatón. Az eseményen Kucsera Tamás Gergely leköszönő főtitkárral együtt összegezték az MMA köztestületté válása óta eltelt tíz évet. A 2011. november 5-e óta megtett „úton” – mint mondták – megtartották az alapítók szellemiségét, amelynek eredményeként mára a magyar nemzeti kultúra meghatározó szereplője a Magyar Művészeti Akadémia.

Hozzátették, az eltelt időszak a folyamatos erősödés tíz éve volt.

Vashegyi György kitért arra, az MMA megalakulásával a magyar művészet akadémiai rangú képviselete hatvan év hiátus után valósult meg újra Magyarországon. Nagyon fontosnak nevezte, hogy elnöksége első ciklusában, 2017 és 2020 között kiépült az MMA művészeti életpályamodellje, a Nemzet Művésze címnek, a művészjáradéknak, a tagozati díjaknak és a hároméves ösztöndíjprogramnak köszönhetően.

Vashegyi György és Kucsera Tamás Gergely
Vashegyi György, az MMA elnöke és Kucsera Tamás Gergely, az MMA leköszönő főtitkára
Fotó: MH / Török Péter

„Nagyon sok tennivaló áll előttünk. A következő két évre a nemzetközi jelenlét erősítése, a művészeti hagyatékok gondozásának kérdése, valamint a művészettel nevelés ügye szerepel az MMA kiemelt feladatai között” – emelte ki Vashegyi György, hozzátéve, hogy utóbbi nemzetstratégiai szempontból is döntő fontosságú téma, amelynek előmozdítását freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke is támogatja.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA leköszönő főtitkára az akadémia megalakulásának körülményeiről, az elmúlt tíz év legfontosabb történéseiről beszélt. Úgy fogalmazott, a 2011. november 5-e óta köztestület MMA integráns része az alkotmányos magyar intézményrendszernek, a nemzeti közösséget szolgálja, felmutatja a jelen értékeit a jövő számára. Felidézte, hogy az MMA-ról szóló törvényben szerepel az elvárás, hogy a kultúra és kiemelten a különböző művészeti ágak képviselői egyre fontosabb szerepet töltsenek be a társadalom alakításában. „Felvettük a kapcsolatot a határon túli magyar intézményekkel, és ma már nemcsak a Kárpát-medencében, hanem az egész világon megjelenítjük a magyar, kiemelten a kortárs magyar kultúra értékeit” – hangsúlyozta.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, Kucsera Tamás Gergely feladatait főtitkárként Richly Gábor, a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ igazgatója veszi át november 5-től.

Az eseményt követően Vashegyi György és Farkas Ádám, az MMA Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottságának elnöke átadták az MMA elismerő okleveleit, amelyet 2016 óta adományoznak a művészetoktatásban kimagasló teljesítményt elért pedagógusok, művésztanárok, művészetpedagógiai kutatók, továbbá közösségek, intézmények részére. A 2020-as és az idei díjazottak együtt vehették át az elismerést.

Az eseményt követően Vashegyi György és Farkas Ádám, az MMA Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottságának elnöke átadták az MMA elismerő okleveleit
Az eseményt követően Vashegyi György és Farkas Ádám, az MMA Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottságának elnöke átadták az MMA elismerő okleveleit
Fotó: MH/Török Péter

Pedagógus kategóriában Kaudersné Madarász Zsuzsanna és Ember Csaba; a művésztanárok közül, Balogh Zsolt, Maruzsa Tibor, Tőkés Mária Tünde, valamint az időközben elhunyt Bartalus Ilona; művészetpedagógiai kutatóként Pongrácz Éva Zsuzsanna; a közösségek részéről a Színjáték Drámastúdió, az intézmények közül pedig a Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, továbbá a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem - Film, Fotó, Média Tanszék kapta meg a művészeti nevelésért járó elismerést.

Kapcsolódó írásaink

A zöld tinta még mindig friss

Ā„Írónak érezte magát, csak írónak, nem vágyott az embereket boldogítani, sem megváltoztatni, nem akart egyebet, mint kifejezni magát” – írta Schöpflin Aladár a nyolcvanöt évvel ezelőtt elhunyt Kosztolányi Dezsőről

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom