Kultúra

Kormánytámogatással újult meg a pasaréti ferences templom

Amíg polgári kormánya van Magyarországnak, a családok megvédéséhez, a nemzet megtartásához, a hitélet támogatásához minden szükséges forrás rendelkezésre áll, ezt a válságok sem írhatják felül – jelentette ki Varga Mihály a megújult Pasaréti Páduai Szent Antal Ferences Templom és közösségi ház átadó ünnepségén. A pénzügyminiszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője elmondta: a kormány 3 milliárd forinttal támogatta a templom felújítását és közösségi tereinek kibővítését.

Kormánytámogatással újult meg a pasaréti ferences templom
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek érkezik az ünnepi szentmisére, a második sorban Áder János köztársasági elnök (b) és Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője (b2) a megújult pasaréti ferences templomban az átadása napján
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A magyar kormány fontosnak tartja a hitélet támogatását, Európa keresztény gyökereinek, kultúrájának és értékeinek megőrzését – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: szomorú valóság, hogy nyugaton eltűnnek, Magyarországon épülnek a templomok. Ez a tény önmagában is elmondja, hogy mi magyarok védjük keresztény örökségünket.

A tárcavezető kiemelte: a nemzet létének alapját képező kérdésekben hatalmas hátrányból indultunk 2010-ben, a korábbi, baloldali kormányok még azt sem adták oda az egyházaknak, ami a törvény szerint járt volna. 2010 óta megduplázódott az egyházi óvodákban, általános és középiskolában tanulók száma, ma már 220 ezer diák jár ilyen intézménybe – ismertette a Varga Mihály kiemelve, hogy a kormány támogatásával több mint 3000 templom újult meg és közel 150 épült Magyarországon és a Kárpát-medence magyarok lakta részein - olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

A pénzügyminiszter emlékeztetett: ebben az évben döntés született a Magyar Templom-felújítási Programról, amelynek köszönhetően 1800 templom újul meg. Több ezer hittanos-, családos- és cserkésztábort, lelkigyakorlatot, zarándoklatot támogatott a kormány, valamint jelentős a megújult egyházi közösségi házak, táborhelyek, plébániák, parókiák és egyházi iskolák száma is - írták.

A megújult pasaréti ferences templom az átadása napján
A megújult pasaréti ferences templom az átadása napján
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Varga Mihály a most megújult templomról szólva elmondta: egy évek óta tervezett beruházás fejeződött most be, amelyet a hívek és az egyházmegye közös igénye és támogatása hívott életre. Az egyházközség olyan új közösségi terekkel egészült ki, amelyek hozzájárulnak a hitélet gazdagodásához, szélesebbre tárják az emberek előtt a hit világához vezető utat és ezzel erősítik a hívek közösségét, Magyarország keresztény értékeit- szögezte le a miniszter.

Az épületeket megáldó Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kiemelte: ahogy épülnek és megnyílnak az új terek, „úgy kell megnyílnia a lelkünknek is”.

Elmondta: a közösségi ház építése egy „nagy folyamat része”, az egyházmegyében és országszerte húsz éve törekszenek a közösségi élet fizikai lehetőségeinek megteremtésére, hogy a hívő emberek ne csak a templomban találkozhassanak egymással.

„A közös programok, a személyes ismeretség tesz bennünket olyan közösséggé, amely tud együtt gondolkodni és cselekedni a Krisztusi hit és szeretet fényében” - fogalmazott.

Erdő Péter arra figyelmeztetett, hogy a világ gazdagabb részén az egyháznak sok közösségi épülete és számos intézménye elvesztette eredeti funkcióját, mert az alapítók nemzedékét olyan generáció követte, amely szerette ugyan a közösséget, a kultúrát, de a hitet már nem tartotta fontosnak.

A bíboros arra kérte a pasaréti híveket, az új épületben úgy állítsák össze közösségi életük programjait, hogy azok elősegítsék a „hit továbbadását, a cselekvő szeretet hatékony gyakorlását”.

Az ünnepi szentmisén részt vett mások mellett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára és Őrsi Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) II. kerületi polgármester.

Kapcsolódó írásaink