Belföld

Több százezres tömeg a Békemeneten, alig ezren a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal rendezvényén

 Megérkezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet az állami ünnepség helyszínére szombaton délután, az ünneplő tömeg megtöltötte az Erzsébet teret és a Deák teret, az emberek a Károly körúton is állnak egészen az Astoriáig

Több százezres tömeg a Békemeneten, alig ezren a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal rendezvényén
Több százezer ember részvételével elindult a Békemenet
Fotó: MH/Katona László

Hatalmas, elképesztő tömeg gyűlt össze az október 23-i Békemenet kezdetére a Műegyetem előtt. A résztvevők egy kifeszített molinó mögött sorakoztak fel, amelyen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, DK-elnök arcképe, egy 2006-os lovasrohamot ábrázoló fotó és a „Soha többé!” szöveg szerepel.

A menet indulása előtt a Szabadság híd budai hídfőjénél egy Csepel teherautó platójáról Csizmadia László, a CÖF-CÖKA vezetője az összegyűlt tömegnek azt mondta: „készek vagyunk együtt” az európai zsidó-keresztény civilizáció megvédésére.

Hamarabb el kellett indítani a Békemenetet, mert olyan sokan voltak, hogy nem férnek el a téren és a rakparton.

MH/Katona László

A tömeg elején Széles Gábor nagyvállalkozó, Csizmadia László, a szervező Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) elnöke, továbbá ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a szervezet szóvivője, de velük tart Bayer Zsolt publicista is.

 „Soha többé bolsevizmust, soha többé kommunizmust, soha többé nácizmust!” - fogalmazott, hozzátéve: „nem kérünk a szélsőséges liberalizmusból, és nem kérünk a nyílt társadalom romlott ideológiájából sem”.

Csizmadia László azt mondta: a Békemenettel a történelem egy lapját fogják jegyezni, „együtt fogunk győzni 2022-ben”. Arról is szólt: emlékeznek '56 hőseire, „a kádári megtorlás áldozataira” és emlékezni akarnak arra is, „a Gyurcsány-rezsim hogy gyalázta meg a forradalom évfordulóját 2006-ban, amikor vér folyt a pesti utcán”. Kijelentette: itt az idő, hogy ők visszavonuljanak a politikai színpadáról. „Még bocsánatkérést sem várunk” - fogalmazott.

MH/Katona László

A CÖF-CÖKA vezetője Brüsszelnek üzenve azt mondta: a lengyeleknek és a magyaroknak nincs szükségük „baráti tűzre”. A nemzetek Európáját képviselik, nincs szükségük birodalomra - tette hozzá.

„Magyarok előre!” - mondta a menet megindulásakor Csizmadia László.

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán osztott meg egy fotót a szombati Békemenet kezdete előtt.

Objektum doboz

A Békemenet - a szervezők korábbi közlése szerint - a Műegyetemtől a „2006-os terror” útvonalán halad az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára. Ezen a helyszínen mondja el ünnepi beszédét Orbán Viktor miniszterelnök.

Rengetegen vettek részt az '56-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójának központi rendezvényén
Rengetegen vettek részt az '56-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójának központi rendezvényén
Fotó: Magyar Hírlap / Katona László

A Békemenet elején a kifeszített molinó mögött sorakozott fel - mások mellett - Csizmadia László, ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője, Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője, Széles Gábor nagyvállalkozó, Bayer Zsolt és Stefka István újságíró, valamint a szórakoztatóiparból ismert Fásy Ádám.

A menetben nemcsak magyarok, hanem a CÖF-CÖKA olasz és lengyel partnerszervezeteinek tagjai is feltűntek. Sokan nemzeti színű és székely zászlókat lobogtattak, népviseletbe öltözött erdélyi férfiak és nők is vonultak. Ők olyan táblákat tartottak a kezükben, amelyekre erdélyi települések nevei voltak írva, mint például Székelyabod, Hármasfalu, Makfalva.

Elindult a Békemenet
Elindult a Békemenet
Fotó: MH/Katona László

 A tömegben a településneveket tartalmazó táblák mellett sokan „Stop Gyurcsány!” feliratú, és „Soha többé!” feliratú transzparenst tartottak magasba. A résztvevők többször elénekelték a Székely himnuszt.

MH/Katona László

A Békemenet útvonalán, a Kálvin téren és az Astoriánál is videófalon vetítették a 2006-os események részleteit. A 2006-os vízágyús rendőrségi tömegoszlatásra emlékeztetve az Astoriánál kiállítottak egy rendőrségi vízszállító teherautót is.

Amikor a menet eleje már megérkezett az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára, az állami ünnepség helyszínére, a menet vége még a gyülekezőpontnál, a Műegyetemnél volt.

A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői
A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői
Fotó: MH/Török Péter

Több százezres tömeg a Békemeneten, néhány ezren a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal rendezvényén

Több százezren voltak, a végén Orbán Viktor miniszterelnök beszélt. A Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal a Hősök terénél tartott rendezvényt, itt alig néhány ezren voltak.

Kapcsolódó írásaink

Óriási siker az Elk*rtuk bemutatóján

ĀA film nagy érdeme, hogy közérthetően beszél az elhallgatni szánt magyar valóságról, és hogy egyensúlyt teremt a politika és az egyén, az ember fontossága, jelentősége között