Kultúra

A két éve elhunyt, Kossuth-nagydíjas Sára Sándor emlékére avattak vetítő- és koncerttermet

A művész hét évig vezette a Duna Televíziót

Sára Sándor nevét viseli ezentúl a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vetítő- és koncertterme.

A két éve elhunyt, Kossuth-nagydíjas Sára Sándor emlékére avattak vetítő- és koncerttermet
A névadó emléktábláját Papp Dániel és Dobos Menyhért leplezte le
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A két éve elhunyt, Kossuth-nagydíjas filmrendező, Balázs Béla-díjas operatőr tiszteletére szerda este rendezett ünnepségen Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója leplezte le a terem névadójának emléktábláját. „Megtisztelő számunkra, hogy Sára Sándor emléke előtt ilyen konkrét formában is fejet hajthatunk. Munkássága nagy és tiszteletreméltó, filmjeinek, dokumentumfilmjeinek, egyéni látásmódjának is köszönhető, hogy a nemzetközi filmvilág felfigyelt a magyar szakmára” – fogalmazott beszédében Papp Dániel.

Az MTVA vezérigazgatója arra is emlékeztetett, hogy az integrált közmédia a zászlajára tűzte, hogy méltó örököse kíván lenni a Duna Televízió és Sára Sándor munkásságának. Az ünnepélyes eseményen jelen volt Balogh László, a közszolgálati kuratórium elnöke, a művész pályatársai, kollégái, valamint az MTVA csatornaigazgatói.

A Sára Sándorról elnevezett teremben levetítették az alkotó Lírai riport Csoóri Sándorról című filmjét, majd a rendezvény résztvevői az alkotó munkásságáról, életútjának fontos eseményeiről beszélgettek. Az 1933-ban született és pályája elismeréseként a Nemzet Művésze címmel kitüntetett operatőr és filmrendező hét éven át vezette a Duna Televíziót. Alkotásait ötvennél is több országban tűzték műsorra, és számos hazai és nemzetközi fesztiválon tüntették ki díjakkal.

Kapcsolódó írásaink