Kultúra

A hazai zsidóság szakrális öröksége Stuttgartban

Építs nekem hajlékot!

Kiállítás nyílik a magyarországi zsinagógaörökségről Stuttgartban. A Liszt Intézet–Magyar Kulturális Központ tárlata tizenhét tablón mutatja be a hazai zsidóság szakrális épületeit, a műfaj sajátosságait, az építtető közösségeket és történetüket.

A hazai zsidóság szakrális öröksége Stuttgartban
A Dohány utcai zsinagógát is megismerhetik a látogatók
Fotó: MMA

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) közös, Építs nekem hajlékot! – Magyar zsinagógák és közössé-geik elnevezésű kiállítása az idén Stuttgartban zajló Testvériesség hete programsorozatra készült, és szeptember 20-tól október 31-ig lesz látható.

Az MMA lapunkat úgy tájékoztatta, a tárlaton a középkori és kora újkori zsinagógák mellett bemutatják az óbudai klasszicista zsinagóga történetét és rekonstrukcióját, de a Dohány, a Rumbach Sebestyén és Kazinczy utcai épületeket is. Mint írják, a látogatók megismerhetik többek között a 19. században épült győri, szegedi és szabadkai szakrális tereket, de a Teleki téri lakászsinagógát is.

A kiállításon továbbá megtekinthetőek egyebek mellett az Óbudai Zsinagóga gyűjteményéből származó zsidó ereklyetárgyak is. A tablókon szereplő illusztrációkat egynyelvű, német videófelvételek egészítik ki, amelyeket QR-kódokon keresztül tölthetnek le a látogatók a mobilkészülékeikre. A tárlatot a tervek szerint vándorkiállítás jelleggel a jövőben több magyar kulturális központban is bemutatják.

Kapcsolódó írásaink