Kultúra

Hamarosan forog a Hadikról szóló film

A Szikora János rendezte mozi elkészítéséhez a színművészeknek lovagló- és vívóleckéket is venniük kell

Jelenleg is zajlanak az előkészületek a Hadik, a leghuszárabb huszár című nagyszabású történelmi kalandfilm forgatásához.

Hamarosan forog a Hadikról szóló film
Trill Zsolt már párbajozott színpadon, mégis kihívásnak érzi a feladatot
Fotó: MH/Nemzeti Filmintézet

Már javában folynak a víváspróbák a grandiózus történelmi kalandfilm a Hadik, a leghuszárabb huszár című, Szikora János rendezte mozi filmkockáihoz. Trill Zsolt, Molnár Áron és Szalma Tamás mellett az alkotás fontos szereplője lesz László Zsolt és Szabó Győző – közölték tegnap a készítők.

„A vívás teljes mértékben visszahozza a gyerekkorom. Mondjuk, mi seprűnyelekkel harcoltunk, szamurájfilmeket és A Tenkes kapitányát néztük, az ott látottakat pedig lemodelleztük. Jó érzés, hogy újra gyerek tud lenni az ember egy ilyen komoly kalandfilmben, ritkán forog ehhez hasonló Magyarországon” – nyilatkozta a film egyik szereplője, Szabó Győző.

A tájékoztatóból az is kiderül, hogy a magyar csapat mellett az akciórendező Steve Dent is dolgozik a jeleneteken. „A középkori vívástól valóban nagyon eltér ez a harcmodor, hiszen a kaszkadőrök, akik huszárokat alakítanak, a lovak miatt speciális mozgást végeznek. Rendkívül képzett lovaink vannak, akiken már leteszteltük a robbanás hangját, quaddal mentünk mellettük, ám most is a színészek biztonsága az első, így még további próbák szükségesek” – magyarázta Gulyás Kiss Zoltán kaszkadőrszakértő.

Mint írják, Trill Zsolt és László Zsolt is vívott már színpadon, ennek ellenére határozottan állítják: a filmben egészen más technikát kell alkalmazniuk, mint amit eddig megismertek. „Most találkoztam másodszor azzal a lóval, akivel dolgozni fogok. Nagyon új világ ez számomra, mindig is voltak lovak, kutyák, tyúkok az életemben, de hogy ilyen közel kerüljek hozzájuk, az nem adatott meg. A színpadon előadásokon már vívtunk, itt meg kell érteni, hogy bizonyos dolgokat nem szabad tennünk.

Kint, a terepen a hely nagyon sok mindent meg fog határozni, és nekünk kell majd alkalmazkodnunk hozzá. A próba fontos, hiszen itt rakódnak le az alapok, de a forgatás lesz majd az éles terep!” – mesélte a főszereplő, Trill Zsolt. László Zsolt a közleményben arról beszélt, hogy bár vívott már, de ez olykor hátrányt jelent számára, mert a kardvívó alapállás korábban rögzült benne. „Ezt valahogy le kell vetkőznöm, de nehezen megy. Néha iszonyú bénának érzem magam, de ez ettől izgalmas” – tette hozzá a színművész.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom