Kultúra

Bemutatják a Természetes fény című filmet Angliában

Indul a BFI-Londoni Filmfesztivál

Jeymes Samuel rendező The Harder They Fall című westernjével nyílik meg október 6-án a BFI – Londoni Filmfesztivál. Tavaly a pandémia miatt a filmek többségét is online láthatták az érdeklődők, az idei mustrát azonban a közönség részvételével rendezik meg.

Bemutatják a Természetes fény című filmet Angliában
Fotó: Vertigo Média

Az intézmény  közleménye szerint hetvenhét ország 158 filmjét vetítik a fesztiválon, műsorra tűzik Nagy Dénes Természetes fény című második világháborús alkotását is, amelyért a Berlinalén a rendező Ezüst Medve-díjat kapott. A fesztivál október 17-én Joe Coen The Tragedy of Macbeth című filmjével zárul. A mustrán huszonegy világpremiert játszanak, de a cannes-i és velencei filmfesztiválon nagy visszhangot kapott alkotásokat is láthatják a nézők, köztük Jane Campion The Power of the Dog című westernjét és Edgar Wright Last Night in Soho című horrorját valamint Julia Ducournau Titane című sci-fi–thrillerjét és Wes Anderson A francia kiadását is.

Műsorra tűzik Maggie Gyllenhaal The Lost Daughter című rendezői bemutatkozását és Pablo Larrain rendező Spencer című drámáját, amelyben Diana hercegnőt Kristen Stewart alakítja. Tricia Tuttle fesztiváligazgató arról tájákoztatta a sajtót a napokban, hogy néhány film a pandémiával foglalkozik: levetítik például ebben a témában Matthew Heineman The First Wave című dokumentumfilmjét. „Óvakodtunk attól, hogy túlságosan belemerüljünk a világjárványba. Csak olyan filmeket választottunk, amelyek lebilincseltek minket, vagy túl fontosak voltak ahhoz, hogy ne vegyük be őket a programba” – magyarázta Tuttle.

Kapcsolódó írásaink