Kultúra

Budapesti Klasszikus Film Maraton Jancsó, Huszárik, Moholy-Nagy filmjeivel

Régi közönségkedvencek és ritkán látható, felújított alkotások a vásznon, több fővárosi helyszínen

Budapest legnagyobb nemzetközi filmfesztiválját, a Budapesti Klasszikus Film Maratont szeptember 21. és 26. között rendezi meg a Nemzeti Filmintézet. Az eseménnyel a 120 éves magyar filmet ünneplik. 

A Szent István-bazilika előtti téren, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban, a Budapesti Francia Intézetben, a Müpában és a Ludwig Múzeumban rendezik meg idén Budapest legnagyobb nemzetközi filmfesztiválját, a Budapesti Klasszikus Film Maratont. Többek közt ezzel az eseménnyel ünneplik az idén 120 éves magyar filmet.

A klasszikus filmmaraton célja, hogy fókuszba állítsa a magyar film értékeit, és bemutassa a magyar közönségnek az európai filmarchívumok kincseit. A maraton idén öt blokkban mutatja be a nagyközönségnek a res-taurált klasszikusokat és filmritkaságokat.

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet igazgatóságának elnöke az esemény kapcsán kiemelte: „A magyar film születésének 120. jubileuma a Nemzeti Filmintézet teljes idei évét meghatározza, ennek égisze alatt szervezzük a Budapesti Klasszikus Film Maratont is.”

A Maraton Hommage válogatása minden évben a nemrég elhunyt alkotók előtt tiszteleg. Idén Törőcsik Marira, Jankovics Marcellre, Tóth János kinematográfusra és Bertrand Tavernier francia filmrendezőre emlékeznek. Törőcsik Mari az egyetlen magyar színésznő, aki elnyerte a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál legjobb női alakításért járó Arany Pálma díját. A maratonon kamaszlányként (Kölyök), szeretetéhes cselédlányként (Édes Anna), dívaként (Déryné, hol van?) és tragikus antik hősnőként (Szerelmem, Elektra) is láthatjuk.

A nemrégiben elhunyt Jankovics Marcell a magyar animáció egyik legjelentősebb művésze volt.  A filmmaratonon a rendező Ének a csodaszarvasról és János vitéz című alkotásai szerepelnek.

A klasszikus filmmaratonon három kerek születésnapot is ünnepelnek: Jancsó Miklós 100, Huszárik Zoltán 90 lenne idén, Mészáros Márta pedig 90. születésnapját ünnepli.Jancsó Miklós pályájának több korszakából vetítenek filmeket.

Két animációs alkotó, Reisenbüchler Sándor és Halász János (John Halas) munkássága előtt is tisztelegnek a fesztiválon, sőt Moholy-Nagy László alakját is megidézik. A Magyar szem című hagyományteremtő válogatásban idén Zsigmond Vilmos, Hildebrand István, Koltai Lajos és Rudolph Maté szemével láthatjuk a világot.

A Magyarok Hollywoodban válogatás keretében a Trau­ner Sándor díszlettervező Oscar-díjjal jutalmazott közreműködésével készült Legénylakást, a László Miklós műve alapján készült Saroküzletet, a Lengyel Menyhért darabjából forgatott Lenni vagy nem lenni-t, Joe Pasternak Örök Éva című vígjátékát, a Lugosi Béla által megformált Drakulát és Kertész Mihály első számú klasszikusát, a Casablancát láthatjuk a vásznon.

A Nyitott archívumok program az európai filmarchívumok restaurált, ritkán látható alkotásait mutatja be.

Kapcsolódó írásaink