Kultúra

Építészeti maraton és Magyar Csupajáték konferencia

Tartalmas tudományos programok várják az érdeklődőket a pesti Vigadóban és a Hild-villában

Őszi programsorozatot indít a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA-MMKI).

Építészeti maraton és Magyar Csupajáték konferencia
A sajtótájékoztatón Bólya Anna Mária, az MMA MMKI főmunkatársa, Kocsis Miklós intézetigazgató, valamint Windháger Ákos tudományos főmunkatárs számolt be a közelgő eseményekről
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az első hazai huszonnégy órás építészeti Interjúmaratonnal, az Esték a Hild-villában sorozatban a Tesztoszteronépítészet folytatásával és az 52. Nemzetközi Eucha­risztikus Kongresszushoz kapcso­lódóan a Magyar Csupajáték konferenciával indítja őszi programsorozatát a Magyar Művészeti Akadémia  Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet.

Kocsis Miklós, az intézet igazgatója az őszi szezon kapcsán arról beszélt, hogy az MMA MMKI évente száz–százhúsz programot szervezett a művészetelmélet iránt érdeklődőknek, a pandémia miatt a rendezvények az online térbe szorultak. A korlátozások feloldása óta az élőben rendezett eseményeket online is megtekinthetővé, visszanézhetővé teszik.  Megújult, áttekinthetőbb lett az intézet honlapja is, emellett elindult az MMKI Kultúrsokk Podcast, az intézet rendszeresen jelentkező „rádióműsora”.

Új őszi programkínálatukban Wesselényi-Garay Andor, az MMA MMKI főmunkatársa korábbi sorozatát folytatva olyan építészekkel beszélget, akik megbízásaikon, megépült házaikon, esetleg az oktatásban betöltött szerepükön keresztül alakítják az építészeti közgondolkodást, illetve szeptember 17-én délelőtt 10 órától szombaton délelőtt 10 óráig egy huszonnégy órás beszélgetésen huszonnégy különböző szakmájú beszélgetőtárssal járja körül az építészet témáját. A maratont Balázs Mihály indítja, és Turi Attila zárja.

Az MMA MMKI szeptember 23-án rendezi meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva a Magyar Csupajáték – A modern magyar összművészeti előadás konferenciát. A magyar kultúra legjelentősebb összművészeti előadása volt 1938-ban a Magyar Csupajáték, amelyet a Szent István-napok alkalmából az akkori Művész Színházban mutattak be.

A londoni előadásokon a produkció kiugróan nagy sikert aratott, és két felvétel is készült róla. A Háry Jánosról és Gyöngyösbokréta mozgalomról ismert Paulini Béla az akkori időszakban kivételesen innovatív módon folklór ihletésű összművé­szeti produkciót állított színpadra, amelyben a kor legjelentősebb művészei vettek részt: a zeneszerzők közül Ránki György, Pongrácz Zoltán, Veress Sándor, Farkas Ferenc, a festők közül Molnár–C. Pál, Szőnyi István, Büky Béla, Fáy Lóránt, Pekáry István, de még a korszak híres divattervezői is, mint Mallász Gitta vagy Tüdős Klára.

A koreográfiát minden idők leghíresebb magyar táncművésze, Milloss Aurél készítette, aki Kodály és Bartók alkotótársa volt a korszakban.

A konferencia célja egyfelől a Magyar Csupajáték értékeinek elemző feltárása, valamint a népművészet és összművészet koncepciójának vizsgálata az előadás nyomán. Idén emlékezünk meg Paulinyi Béla halálának 75. és a Magyar Állami Népi Együttes születésének 70. évfordulójáról, és mint Bólya Anna Mária, az intézet tudományos munkatársa elmondta, ezek az évfordulók is aktuálissá teszik, a Magyar Csupajáték kapcsán is felvetődő és a konferencián megválaszolásra váró kérdést, hogy mit is nevezhetünk ma autentikus néptáncnak, autentikus falusi tánckultúrának.

Windháger Ákos, az intézet tudo­mányos munkatársa a sajtó képvi­selői előtt a Kutatók éjszakája – amelyet szeptember 24-én rendeznek meg – kapcsán arról beszélt, hogy a tudomány és a kutatás iránt már a gyermekkorban érdemes felkelteni az érdeklődést. Ezen a napon a családokat, gyerekeket Mechler Anna, gyermekkönyvek írója várja, illetve részleteket hallhatnak majd Wagner-művekből, amelyekben megváltoztathatják kedvükre a cselekményt. Olyan meglepetéssel is készülnek, amely magyar operafilm-részletekkel ad párkapcsolati tanácsokat a nézőknek.

Kapcsolódó írásaink