Kultúra

Megnyílt a magyar pavilon az építészeti biennálén

Modern örökségünk újrakondicionálása

Budapest modern építészeti örökségét gondolja újra tizenkét közép- és kelet-európai építésziroda a 17. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának Othernity – Modern örökségünk újrakondicionálása címmel tegnap megnyílt kiállításában.

„Az idei kiállítás több szempontból is figyelemreméltó: egyrészt egy aktuális témára, modern építészeti örökségünk problémájára reflektál, amit komoly hazai építészettörténeti kutatás alapozott meg, másrészt egy nemzetközi együttműködés eredményeként kortárs művészeti műtárgyakat vonultat fel, s mindez egy korszerű installáció formájában jelenik meg” – hangsúlyozta Fabényi Júlia, a kiállítás nemzeti biztosa a Ludwig Múzeum közleménye szerint.

A pavilon résztvevőit arra kérték fel, hogy gondoljanak újra tizenkét ikonikus budapesti modern épületet, ezzel lehetséges utat mutatva múlt és jövő építészetének összeegyeztetésére. A b210 (Észtország) például a Thököly úti OKISZ-székház, a BUDCUD (Lengyelország) a Domus áruház, a Paradigma Ariadné (Magyarország) a Déli pályaudvar átalakítására készített koncepciót. A tárlatot a nagyközönség szombattól november 21-ig tekintheti meg a Giardini parkban álló magyar pavilonban, majd decemberben Budapesten is bemutatják.

Kapcsolódó írásaink