Kultúra

Szerb énekes lett a IV. Marton Éva Énekverseny győztese

Hírünk a világban

„Egy zsűrielnök jobb, ragyogóbb és szebb hangokat és embereket nem is kívánhat egy nemzetközi versenynek” – hangsúlyozta Marton Éva, a Zeneakadémia professzor emeritája a róla elnevezett énekverseny díjátadó ünnepségén vasárnap.

Szerb énekes lett a IV. Marton Éva Énekverseny győztese
A rangos megméretés legjobbjai a díjátadón
Fotó: Zeneakadémia

A 31 éves Sonja Saric kapta a 30 ezer eurós első díjat és a közönségdíjat is a rangos megméretésen. A 20 ezer euróval járó második helyen Azat Malik kazah bariton végzett, a 10 ezer eurós harmadik díjat Ji Hoon Son dél-koreai tenor kapta, a szintén 10 ezer eurós, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával létrejött Marton Éva Különdíjat pedig Deniz Uzun török-német mezzoszoprán/alt vehette át.

A Zeneakadémia Nagytermében szombaton este megtartott döntőn a versenyzők két fordulóban adtak elő egy-egy áriát a Magyar Állami Operaház Zenekara kíséretével, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével, illetve kisfilmeken mutatkoztak be a nézőknek.

A zsűriben Marton Éva elnökölt, a zsűri tagjai pedig: Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera casting directora, Anatoli Goussev operaénekes, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora, Larisza Gergijeva, a Mariinszkij Színház fiatal operaénekesek számára létrehozott akadémiájának művészeti vezetője, Dmitrij Vdovin operaénekes, a Bolsoj Színház Fiatal Művészek Programjának alapító művészeti vezetője, a világ több operastúdiójának vendégtanára, Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója volt. Marton Éva bejelentette: az ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekverseny megrendezését 2022-ben tervezi a Zeneakadémia.

Kapcsolódó írásaink