Kultúra

Bemutatták Bódy Gábor egybegyűjtött filmművészeti írásainak új köteteit

Nagyhatású művész–teoretikus volt

Közösen szervezett rendezvényen mutatta be a Magyar Művészeti Akadéma (MMA), az MMA Kiadó, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és a Ludwig Múzeum Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások 2–3. című kötetét a Ludwig Múzeumban.

Bemutatták Bódy Gábor egybegyűjtött filmművészeti írásainak új köteteit
Filmtervek, forgatókönyvek és elméleti írások kaptak helyet a két kötetben
Fotó: MH/Katona László

A kerekasztal-beszélgetésen részt vett Pécsi Györgyi, az MMA levelező tagja, az MMA Kiadó vezetője, Gelencsér Gábor filmesztéta, a második kötet szerkesztője, Csaplár Vilmos író, forgatókönyvíró, Peternák Miklós művészettörténész, a harmadik kötet szerkesztője.

Az est moderátora Pintér Judit, a kötetek felelős szerkesztője volt. Az első kötet részben a filmről gondolkodó Bódyt mutatta be elméleti írásainak, elemzései­nek, javaslatainak, illetve a Filmiskola című, a Magyar Televízió számára készült oktatási anyag forgatókönyvének közreadásával, másrészt a „poéta”, a művész tevékenységét is felidézte filmtervek, forgatókönyvvázlatok, valamint a Magyar Dezső rendezésében megvalósult Agitátorok cvímű film Bódyval együtt jegyzett forgatókönyvének és az Amerikai anzix forgatókönyv-változatainak publikálásával.

A második kötet az elsőt egészíti ki Bódy két egész estés játékfilmje forgatókönyvének, illetve a hozzájuk kapcso­lódó, különféle jellegű írásoknak a megjelentetésével. Össze­gyűjtött írásainak harmadik kötete több szempontból más, mint az előző kettő. A könyv három egységre bontva alig több, mint tíz évet fog át az 1985-ben elhunyt rendező pályafutásából. A kötet a videóművészetet érintő elméleti írások mellett a videómunkákat mintegy „lapozhatóvá” teszi úgy, hogy a publikált szövegeket a mozgó­képes eredetiből kiemelt képsorok kísérik, ezáltal is közelebb hozva Bódy Gábor alkotásait az olvasóhoz.

Kapcsolódó írásaink

Mozi a Vigadóban

ĀA sorozat első alkalmára szeptember 3-án kerül sor, a belépés díjmenetes