Kultúra

A Dárday–Szalai-páros a Mozi a Vigadóban vetítésén

Az őszi évadban az MMA akadémikusairól készült portréfilmeket mutatnak be a székházi esteken

Mozi a Vigadóban címmel a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) akadémikusairól készült művészportrék kerülnek filmvászonra a Pesti Vigadóban.

A Dárday–Szalai-páros a Mozi a Vigadóban vetítésén
Haris László fotóművész
Fotó: MH/Katona László

Az MMA Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely 2012 óta szervezi 52 perces portréfilmek és In memoriam-összeállítások készítését az MMA akadémikusairól és más művészekről, akik fontos szerepet töltenek vagy töltöttek be a magyar kultúrában, művészeti életben. E filmek közül már több százat vetített a köztelevízió.  

Szeptember 3-án 17.30-tól az MMA rendes tagjai, Dárday István Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a nemzet művésze, valamint Szalai Györgyi Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész, a dokumentum-játékfilmes irányzatot megteremtő Budapesti Iskola meghatározó alakjai mutatkoznak be. Mindketten tavaly ünnepelték 80. születésnapjukat.

A Dárday–Szalai-alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. A Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán levetítik Dárday István Miheztartás végett (1971, 15’) és Nyugodtan meghalni (1970, 35’) című dokumentumfilmjeit, valamint a Szalai Györgyiről készült, Egy egyedi eset (MMA 2016, 55’, rendező: Fekete Ibolya) című portréfilmet. A vetítést pódiumbeszélgetés követi Wisinger István Pulitzer-emlékdíjas újságíró közreműködésével.

Szeptember 23-án 17:30-kor Balla András Balogh Rudolf-díjas fotóművészt és Horváth Péter Balázs Béla-díjas fotóművészt (mindketten az MMA rendes tagjai) mutatja be a Mozi a Vigadóban-sorozat. A kerttervező és fotóművész Balla András a portréfilmben arról vall, hogy életműve egyúttal élete naplója, amelyben a teremtett természet és az ember által létrehozott környezet szoros kapcsolata mindvégig jelen van (MMA 2017, 53’, rendező: Kárpáti György).

A Horváth Péter fotóművészről készült portréfilmben a művész gondolatai, barátok, pályatársak méltatásai és a negyven év alatt készült képek tanúskodnak a technika változásai ellenére is koherens életműről (MMA 2018, 52’, rendező: Wekerlei Varga Géza). Haris László fotóművész, az MMA rendes tagja beszélget majd  a két alkotóval. A filmestekre regisztrálni a Vigadó honlapján (www.vigado.hu) lehet.

Kapcsolódó írásaink

Képzelet és valóság

ĀBemutatták az Ybl-díjjal kitüntetett Szenes Istvánról szóló monográfiát a Pesti Vigadóban

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom