Kultúra

Mozi a Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata 2015-ben indította el rendszeres filmestjeit székházában, a Pesti Vigadóban – „Mozi a Vigadóban” címmel. A kezdeti tematikus vetítések után az utóbbi években az MMA akadémikusairól készült művészportrék kerülnek a filmvászonra.

Mozi a Vigadóban
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Az MMA Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam” összeállítások készítését az MMA akadémikusairól és más művészekről, akik fontos szerepet töltenek vagy töltöttek be a magyar kultúrában, művészeti életben. Az MMA megbízásából készült filmek közül már több százat vetített a köztelevízió valamelyik csatornáján. A Mozi a Vigadóban 2021. őszi sorozatában is ezekből a portréfilmekből lesz látható néhány a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad mozizásra is alkalmas termében, alkalmanként egy-egy születésnaphoz, évfordulóhoz is kapcsolódva.

Belépődíj nincs, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A vetítések után a meghívott akadémikusok és a filmek alkotói beszélgetnek a közönség bevonásával.

Az őszi program:

A Dárday–Szalai alkotópáros – szeptember 3., 17.30-tól

Balla András és Horváth Péter fotóművészek – szeptember 23., 17.30-tól

Szakolczay Lajos irodalomtörténész, művészetkritikus – november 4., 18.00-tól

Buglya Sándor filmrendező – november 22., 18.00-tól

 Az egyes filmestekre regisztrálni a Vigadó honlapján keresztül lehet.

Kapcsolódó írásaink

A ghánai szemétteleptől Verespatakig

ĀAz Uránia mozi szeptembertől októberig vetített minisorozata fontos ökológiai kérdéseket feszeget, és azt vizsgálja, milyen viszonyban áll az ember a környezettel