Kultúra

Megújul a szabadkígyósi kastély, és kerékpárút épül

Félmilliárd az Európai Uniótól

Több mint félmilliárd forint uniós támogatást kapott a Békés megyei Szabadkígyós és Újkígyós önkormányzata. A forrásból részben a szabadkígyósi kastélyhoz kapcsolódó turisztikai attrakciókat alakítanak ki, részben a megyei Wenckheim-kastélyokat összekötő kerékpárutat építik tovább.

Megújul a szabadkígyósi kastély, és kerékpárút épül
A Wenckheimek 17 kastélyt építettek a megyében, köztük a kígyósit
Fotó: Wikipedia

Herczeg Tamás (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője kedden közleményben úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy az 580 millió forintot a települések az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretéből kapják. A fejlesztések hamarosan indulnak, és jövő év végére készülnek el, írta az MTI. Az összegből Szabadkígyóson vendégfogadó, postamúzeum, a majorsági élet bemutatását szolgáló kiállító tér, állatsimogató, istálló és kocsimúzeum épül, továbbá a Wenckheim-kastély személyzetének életét interaktívan bemutató termeket alakítanak ki.

A fejlesztés másik része a már épülő Wenckheim-kerékpárutat érinti. A Szabadkígyóson meglévő bicikliutat kiszélesítik csaknem három kilométeren, a község külterületén 220 méteren új utat építenek, és összeköttetést hoznak létre a Wenckheim-kerékpárút és az ókígyósi úton haladó kerékpárút között.

A fejlesztések részeként madárlest és tanösvényt alakítanak ki, parkolókat építenek, kerékpáros szerviz- és pihenőpontok jönnek létre, és megépítenek egy tematikus játszóteret is. Békés megyében 31 kastély van, amiből 17-et a Wenckheimek építtettek. A várhatóan 2022 végére 3,8 milliárd forintból elkészülő, csaknem 20 kilométeres Wenckheim-kerékpárút Békéscsaba belvárosát érintve összeköti a szabadkígyósi, gerlai, pósteleki és a gyulai Harruckern–Wenckheim–Almássy-kastélyokat.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban 2019 februárja óta dolgoznak a kivitelezők, a tervek szerint 2021 első negyedévében nyitják meg a látogatók előtt. A műemléket 3,23 milliárd forintot meghaladó összegből újítják fel, amiből 1,7 milliárd az uniós, 1,5 milliárd a hazai forrás. Benne a Vendégségben Wenckheiméknél címet viselő tárlatot alakítanak ki, amelyben látogatók úgy érezhetik majd magukat, mintha a grófi család vendégeként érkeznének a helyszínre.

Kapcsolódó írásaink