Kultúra

A Farsang és a Fekete Péter a Városmajorban

Vidéki és határainkon túli színházak produkciói a fővárosiaknak

A nagyváradi Szigligeti Színház Napnyugat Expressz című előadásával a napokban megkezdődött és szeptember 9-ig tart a Városmajori Színházi Szemle programsorozata, amelyen a nem budapesti színházak izgalmas, szórakoztató előadásait mutatják be a fővárosi közönségnek a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

A budaörsi, miskolci, szombathelyi, szabadkai, újvidéki és szigligeti társulatok előadásait idén is szakmai zsűri értékeli, a közönség pedig a színház honlapján szavazhat a legjobb előadásra szeptember 10. és 16. között. Augusztus 30-án a Budaörsi Latinovits Színház mutatja be a Figaro házasságát.

A Thomas Vinterberg Születésnap című dán Dogma-filmje alapján született, Ünnep című előadással érkezik szeptember 2-án a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátéka, Szabó Máté rendezésében. A mű a családon belüli erőszak tabutémájával foglalkozik, és maradandó színházi élményt ígér. Eiseman Mihály zenés vígjátéka, a Fekete Péter a Szabadkai Népszínház előadásában, Mezei Zoltán rendezésében szintén izgalmas estét ígér szeptember 5-én. Keresztes Attila rendezésében a Parasztopera egy sötét világot tár fel a nézőknek szeptember 7-én. Szeptember 9-én egy dupla csavaros, vérbő komédia, a Farsang, avagy ez is mekkora egy tahó! című produkció zárja a programsorozatot a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásában.

A 2021-es szemle zsűrijében Benkő Nóra, Ráckevei Anna, Máté Gábor és Horváth János Antal foglal helyet. A díjátadóra szeptember 24-én kerül sor.