Kultúra

Év végére elkészül a Magyar Zene Háza

A tetőzet végig a városligeti lombkoronaszint alatt marad, így a ház lebegő kalapja harmonikusan beleolvad a természetbe

Év végére készül el a Magyar Zene Háza, amelyben az interaktív kiállítás, a hangverseny és a zenepedagógia három különböző szinten kap helyet. A világhírű japán építész, Sou Fujimoto által tervezett épület a várakozások szerint kihagyhatatlan látnivalója és kulturális tere lesz a magyar fővárosnak.

Év végére elkészül a Magyar Zene Háza
A tervezés során Sou Fujimoto építész nagy hangsúlyt fektetett az intézmény funkcionális összetettségére is
Fotó: Liget Projekt

A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épül, a hajdanvolt, évekig használaton kívüli Hungexpo-irodaházak helyén.

Az  új épület, amelynek rangos nemzetközi díjakkal ismerték el a terveit, év végére készül el - derül ki az intézménynek lapunkhoz tegnap eljuttatott közleményéből.

A tájékoztatóban azt írják, hogy a Magyar Zene Háza tervezése során a japán építész, Sou Fujimoto nagy hangsúlyt fektetett az épület és a park harmóniájára, valamint az intézmény funkcionális összetettségére is. Ennek megfelelően a Magyar Zene Háza feladatai építészetileg is jól elválnak egymástól: míg a koncert- és az előadóterem, valamint a szabadtéri színpad a Városliget szintjén helyezkednek el, addig a kiállítóterek a föld alatt, az oktatási és kutatási helyiségek pedig az emeleten, a ház „lebegő kalapjában” találhatók.

A közlemény szerint a Magyar Zene Háza különleges formájú tetejét a hang rezgésének vizuális képéből, a hullámból kiindulva formálta meg az építész, aki egy átlátszó épületet tervezett a liget fái közé. A játékos hullámzással vastagodó, majd elvékonyodó tetőzet végig a városligeti lombkorona szintje alatt marad, így a ház harmonikusan beleolvad a természetbe.

Az építészeti bravúrnak számító tetőzetben szinte nincs két párhuzamos elem, nincs derékszög, a felületét közel száz egyedi tervezésű nyílás töri át, amelyek egy részén átbújnak a ligeti fák, más részük pedig arra szolgál, hogy bevezessék a fényt az épület belsejébe. Ez a zöldmegoldás segíti a belső terek megvilágítását és a különleges atmoszféra megteremtését.

Az interaktív kiállítás, a hangverseny és a zenepedagógia  három különböző szinten kap helyet, amelyeket egy tizennégy tonnás, függesztett csigalépcső köt össze.

A világ leginnovatívabb építészének választott Fujimoto egy modern, extravagáns házat álmodott meg
a zenének, a végeredmény pedig egy könnyed, légies, nyitott és átjárható, harmonikus épület lesz, interaktív tartalommal.
A tájékoztatóban hangsúlyozzák, hogy a Magyar Zene Háza különleges funkciókat ellátó, rendhagyó zenei intézmény lesz, komplex zenei beavatóhelyként működik majd, amely a zene és a hangok világának számtalan élményét tárja a látogatók elé: zenei kísérleteket és zenepedagógiai foglalkozásokat, valamint a zene hallgatásának, kipróbálásának megannyi lehetőségét biztosítja.

A Magyar Zene Házában a gyerekeknek élményt adó játékok skálája széles lesz, a hangszerlabortól és hangszerkészítő workshopok adta lehetőségektől kezdve a zeneszerzésig, karmesterkedésig, zenerajzolásig, a közös éneklésig és zenélésig, vagy a mini táncházig. Képzett múzeum- és zenepedagógusok várják majd a fiatalokat, de ha az ének­órát tartó szaktanár úgy dönt, hogy ő szeretné kalauzolni az osztályt, arra is lehetősége lesz. Akár előzetesen kiválaszthatja, hogy melyik tematikus sétát, „tanösvényt” szeretné végigjárni, amelyre az internetről letölthető oktatási segédanyagokkal felkészülhet, sőt a tanítványait is felkészítheti.

Kapcsolódó írásaink