Kultúra

Megmutatjuk, hol tart a Magyar Zene Háza építkezése

Izgalmas újdonságokkal folytatódik a Városliget történelmi léptékű megújítása 2021-ben is, hiszen ez év végére készül el a világ egyik legnagyobb izgalommal várt kortárs épülete, a rangos nemzetközi díjakkal elismert Magyar Zene Háza - derül ki a lapunkhoz kedden eljuttatott sajtóközleményből.

Megmutatjuk, hol tart a Magyar Zene Háza építkezése
A Magyar Zene Háza a Városliget történelmi léptékű megújítása keretében az év végére készül el
Fotó: MH

A Városliget különleges épületének tervezése során a japán építész, Sou Fujimoto nagy hangsúlyt fektetett az épület és a park harmóniájára, valamint az intézmény funkcionális összetettségére is. Ennek megfelelően a Magyar Zene Háza hármas – kiállítási, előadóművészeti, oktatási – feladata építészetileg is jól elválik: míg a koncert- és az előadóterem, valamint a szabadtéri színpad a városligeti park szintjén helyezkednek el, addig a kiállítóterek a föld alatt, az oktatási és kutatási helyiségek pedig az emeleten, a ház „lebegő kalapjában” találhatók.

A Magyar Zene Háza három fő funkciója – az interaktív kiállítás, a koncert és a zenepedagógia - három szinten kap helyet, amelyeket egy 14 tonnás, függesztett, mesterien kivitelezett csigalépcső köt össze. A világ leginnovatívabb építészének választott Sou Fujimoto egy modern, extravagáns házat álmodott meg a zenének, a végeredmény pedig egy könnyed, légies, nyitott és átjárható, harmonikus épület lesz, egyedülálló interaktív tartalommal.

A Magyar Zene Háza harmonikusan beleolvad a természetbe (A képre kattintva lapozhatók a galéria fotói)
A Magyar Zene Háza harmonikusan beleolvad a természetbe (A képre kattintva lapozhatók a galéria fotói)
Fotó: MH

A Magyar Zene Háza különleges funkciókat ellátó rendhagyó zenei intézmény lesz, komplex zenei beavató helyként működik majd, amely a zene és a hangok világának számtalan élményét tárja a látogatók elé: interaktív zenetörténeti kiállítást, koncerteket, zenei kísérleteket, zenepedagógiai foglalkozásokat, a zene hallgatásának és kipróbálásának megannyi lehetőségét.

A Magyar Zene Háza különleges, lebegő formájú tetejét a hang rezgésének vizuális képéből, a hullámból kiindulva formálta meg világhírű japán építész Sou Fujimoto, aki egy átlátszó épületet tervezett a liget fái közé. A játékos hullámzással vastagodó, majd elvékonyodó tetőzet végig a városligeti lombkorona szint alatt marad, a ház harmonikusan beleolvad a természetbe.

Objektum doboz

Az építészeti bravúrnak számító tetőzetben szinte nincs két párhuzamos elem, nincs derékszög, a felületét közel 100 egyedi tervezésű nyílás töri át, melyek egy részén átbújnak a ligeti fák, más részük pedig arra szolgál, hogy bevezessék a fényt az épület belsejébe. Ez a zöld megoldás segíti a belső terek megvilágítását és a különleges atmoszféra megteremtését.

A világ egyik legfigyelemreméltóbb kortárs épületének tartott, rangos nemzetközi díjakkal elismert intézménye, a Magyar Zene Háza a Városliget történelmi léptékű megújítása keretében az év végére elkészül. Kihagyhatatlan látnivalója és kulturális tere lesz Budapestnek a komplex zenei beavató hely.

Kapcsolódó írásaink