Kultúra

Roma képzőművészek a Hírös 7 fesztiválon

Vitályos Eszter: A kultúra nem különböztet meg senkit származása alapján, sem aszerint, honnan érkezett

A kultúra nem különböztet meg senkit, a kultúrán keresztül tudunk kapcsolódni, közelebb kerülni egymáshoz – emelte ki Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Kecskeméten, a Hírös 7 fesztiválon a kortárs roma képzőművészek műveiből nyílt, Ragadjon a kultúra! című kiállítás megnyitóján.

Roma képzőművészek a Hírös 7 fesztiválon
Az Emmi államtitkára (balról a harmadik) a kiállító alkotókkal a megnyitón
Fotó: Vitályos Eszter Facebook-oldal

Az államtitkár, aki az Esély Központ és a Magyarországi Roma Galéria által rendezett kiállítás fővédnöke is, a megnyitón úgy fogalmazott: „A kultúra nem különböztet meg senkit sem származása alapján, sem aszerint, honnan érkezett.”

Vári Zsolt, a  kiállításnak otthont adó Magyarországi Roma Galéria vezetője, a kiállítás szervezője maga is festőművész. Vitályos Eszter szerint Vári Zsolt azt a nem kis feladatot vállalta magára, hogy a művészeten keresztül megpróbálja átadni, elfogadtatni a többségi társadalommal, amit a cigány művészek fontosnak tartanak a lelkükből megmutatni másoknak.

Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere (Fidesz–KDNP) elmondta: az újszerű kiállítás előtt is voltak a városban már kísérleteik roma alkotók bemutatására. A cél szerinte az, hogy a kultúrában és a művészetekben rejlő lehetőségek által elősegítsék a Magyarországon élő mintegy egymilliós roma közösség elfogadását, megértését.

Az Esély Központ tehetséggondozó képzőművészeti alkotóműhelyt indít Kecskeméten 8–16 év közötti hátrányos helyzetű gyerekeknek, fiataloknak, akiknek segítséget nyújtanak esztétikai és manuális készségeik fejlesztésében, és akikkel megismertetik a különböző technikákat, a művészettörténet alapvető kérdéseit.

A huszonhárom roma származású festőművész alkotásait bemutató kiállítás, amely szervesen illeszkedik a megye legnagyobb kulturális programjába, a Kecskemét Hírös 7 fesztiválba, szeptember 12-ig látogatható.

Kapcsolódó írásaink

Távol a világvárosok divatjától

ĀA vizuális művészet az igazság kereséséről szól, és azt keresve gyakran le kell vetkőzni a felesleges rétegeket – nyilatkozta lapunknak Robin Sperling angol képzőművész