Kultúra

Felemelő és megható ünnep

Kilencvenedik születésnapján köszöntötték Czigány György költőt, legendás műsorvezetőt az Óbudai Társaskörben

Tegnap ünnepelte kilencvenedik születésnapját Czigány György Erkel-, Liszt- és József Attila-díjas költő, műsorvezető, zenei rendező, érdemes művész.

Felemelő és megható ünnep
Lezsák Sándor szerint Czigány György kulturális erőteret alakított ki
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Ki nyer ma? Játék és muzsika tíz percben legendás házigazdáját pályatársak, barátok és családtagok mellett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntette az Óbudai Társaskörben rendezett, telt házas, Mit láttál az úton? című zenés irodalmi esten, amelyen maga az ünnepelt konferált és mesélt. Turczi István, a Magyar Írószövetség költői szakosztályának elnöke beszédében úgy fogalmazott: egyszerre felemelő, megható, ritka ünnep a mai.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében kiemelte, az elmúlt évtizedekben ha nem is találkozott vele, az ember érezte Czigány György életrevalóságát, művészetét. „Kulturális erőteret alakított ki” – hangsúlyozta. Ajándékul az 1987-es lakiteleki sátor egyik darabját hozta el a költőnek, mondván, Czigány György munkássága, bizonyítja, ott lett volna a helye, hiszen az „égi sátor alatt ő is dolgozott a rendszerváltásért”.

Czigány György a Magyar Hírlapnak elmondta, szeretné, ha folytatódnának még a szép hétköznapok, hogy,  gondolkozhasson, írhasson. „Azt hiszem az ember a lelkében kilencvenévesen is ugyanaz marad, mint fiatal korában” – tette hozzá. Lapunknak azt is megjegyezte, hamarosan megjelenik a Szent István Társulatnál Kilencven című kötete, amely válogatott verseit tartalmazza. A zongorázást két évvel ezelőtti, a Magyar Hírlapban megjelent beszélgetésünk óta sem hagyta abba. „Már főleg csak emlékezetből játszom, improvizálok, ugyanis a makula degenerációm miatt nagyon rosszul látok, kottát olvasni a feleségem segít” – mesélte lapunknak.

Az esten a költő tavaly megjelent Költők, papok, lányok című kötetéből Mohai Gábor előadóművész olvasott fel. A könyvben novellák mellett tíz versszonátát találunk, amelyekről a költő lapunknak elmondta, Weöres Sándor hasonló művei ihlették hogy ily módon kösse össze a költészetet a komolyzenével.

Kapcsolódó írásaink

A magyar hadügyi igazgatás története

ĀA Hermann Róbert által szerkesztett kötet hiánypótló, mert a csaták, ütközetek, hadműveletek,egyes kiemelkedő katonák bemutatása után a szervezeti háttér megismertetésére vállalkozott

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom