Kultúra

A magyar operett Amerikában

Augusztus 14-től a PBS, az amerikai közszolgálati televízió sugározza a Budapesti Operettszínház gálaműsorát – A teátrum 2022 őszén New Yorktól Torontóig tartó turnéra indul

Augusztus 14-én mutatja be a Budapesti Operettszínház Pesti Vigadóban rögzített koncertjét az amerikai közszolgálati televízió, a PBS, amely a BBC sorozatait és műsorait is rendszeresen sugározza az Egyesült Államok negyvenhárom tagállamában. A teátrum 2022 őszén amerikai turnéra is indul.

A magyar operett Amerikában
Attila Glatz, az Attila Glatz Concert Productions alapÍtója, Kiss-B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Nagy István agrárminiszter, Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára, Nacsa Olivér, az Operettissima társproducere és Vadász Dániel az Operettiissima producere (balról jobbra) a csütörtöki sajtótájékoztatón
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Jövő hónapban az amerikai közszolgálati televízióban, a PBS-en mutatkozik be Magyarország és a Budapesti Operettszínház, a teátrum 2022 őszén pedig amerikai turnéra indul – jelentették be a közvetítés és az eseménysorozat társpoducerei, Attila Glatz és Vadász Dániel, valamint Kiss-B. Atilla, a teátrum főigazgatója csütörtökön.

A Pesti Vigadóban tartott sajtótájékoztatón részt vett még Nagy István agrárminiszter, Fekete Péter kulturális államtitkár és Nacsa Olivér. Mint kiderült, az Attila Glatz Concert Productions és az Operettissima közreműködésével a Pesti Vigadóban a Budapesti Operettszínház művészeivel tavaly ősszel rögzített gálaműsor a Salute to Budapest and Vienna címet viseli, és főműsoridőben való sugárzásakor kiegészül majd a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), illetve a Hungarikum Bizottság hazánkat népszerűsítő kisfilmjeivel.

Vadász Dániel producer, az Operettissima Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője elmondta, augusztus 14-én indul a kulturális projekt, amelyet az Attila Glatz Concert Productionsszel együttműködésben szerveznek. Kiemelte, az amerikai köztelevízióval kötött, hároméves megállapodás óriási mérföldkő a kultúrdiplomáciában.

A társproducer Attila Glatz részletesebben beszélt a PBS-ről, elmondta, hogy mintegy kétszázhatvan csatorna tartozik a társasághoz, és jelen van az Egyesült Államok negyvenhárom tagállamában, lefedettsége mintegy kilencvenszázalékos.

A turnéval kapcsolatban még megjegyezte, hogy az élő gálaműsor előtti hetekben az adott városhoz tartozó PBS-csatorna mindig le fogja vetíteni az országimázst erősítő koncertfelvételt, ami így a jegyeladásokat is segíti.

Nagy István agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke úgy fogalmazott, az eseménysorozat széles körben népszerűsíti a magyar operettet. „Azért dolgozunk, hogy értéket közvetítsünk" – hangsúlyozta. Elmondta, a 2022-es őszi turné helyszínein további hungarikumokat is bemutatnak majd egy kiállítás keretében.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a kultúra közvetítő szerepének fontosságáról beszélt, hozzátéve, hogy a művészeti alkotások segítenek rólunk, magyarokról képet alkotni.

„A magyar operett egyedülálló nemzeti kincs" – emelte ki Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója. Úgy fogalmazott, hogy a teátrum neve a műfaj egyedülálló képviselőjeként garancia a stílushűségre és a magas minőségre.

A színház amerikai turnéján a jelen állás szerint Chicagóban, Clevelandben, Baltimore-ban, Bostonban, Montrealban, Torontóban és a világhírű New York-i Lincoln Centerben fog vendégszerepelni.
 

Kapcsolódó írásaink

Áthidalni a szakadékokat

ĀGaál Attila Csaba alapító: Olyan művészi produkciókat is bele akartunk csempészni a FISSZ FESZT-be, amikre az arrajárók nem biztos, hogy jegyet vennének

Sikert aratott a Sissi-operett

ĀTelt ház előtt mutatta be a Monarchia Operett Gödöllőn Huszka Jenő–Szilágyi László: Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című operettjét