Kultúra

Áthidalni a szakadékokat

Gaál Attila Csaba alapító: Olyan művészi produkciókat is bele akartunk csempészni a FISSZ FESZT-be, amikre az arrajárók nem biztos, hogy jegyet vennének

Idén is megrendezik a FISSZ FESZT-et, Dunakeszi családi fesztiválját. Az összművészeti programsorozatról, tehetséggondozásról és a határokon átívelő művészi közösségről a fesztivál alapítóját és művészeti vezetőjét, Gaál Attila Csaba színművész-rendezőt, az Epika Kulturális és Művészeti Alapítvány kurátorát kérdeztük.

Áthidalni a szakadékokat
Ha meg tudják érinteni a közönség szívét, erőt kapnak ahhoz, hogy jövőre is megszervezzék az eseményt
Fotó: MH/Katona László

- Milyen célok köré szerveződik a július 30-án kezdődő és augusztus 8-ig tartó FISSZ FESZT, vagyis a Fiatalok Szabadtéri Színpada elnevezésű összművészeti fesztivál?

- Főleg a tíz és huszonöt év közötti fiataloknak szeretnénk platformot teremteni a lehető legváltozatosabb műfajokban. Az volt a cél, hogy minél több térségből jelenjenek meg művészek a fesztiválon. Emellett szinte ingyenes programokat akartunk ajándékozni a városnak és azoknak, akik a környékre látogatnak. Helyi fiatalok is fellépnek majd, és a piacnak is tudtunk teret adni úgy, hogy leköltözhetnek a fesztivál idejére a helyszínre.

- A rendezvényt a Dunakeszi szabadstrandon bonyolítják le. Milyen lehetőségek rejlenek egy ilyen különleges helyszínben?

- Olyan művészi produkciókat is bele akartunk csempészni a FISSZ FESZT-be, amikre a strandolók, az arra járok nem biztos, hogy maguktól jegyet váltanának. Például keveseknek jut eszébe, hogy meghallgasson egy monodrámát, de ha már ott van, és nem kell érte fizetni, akkor ő is szívesen megnézi, és talán meg is szólítja őt a darab. Ha megérintjük a közönség szívét, azzal a művészi hivatásunk teljessé válik, és erőt kapunk ahhoz, hogy jövőre is megszervezzük az eseményt.

- Milyen programokon vehet részt a közönség?

- Kiköltözik a szabadstrandra a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, hogy megmutassa a legkisebb alkotók munkáit. Jön a Bohemian Betyars, a Várkonyi Csibészek, itt lesz Esztergályos Cecília Kossuth-díjas színművésznő, aki talkshow keretében mesél majd életpályájáról. Fellép Hoffmann Richárd operetténekes, Beeri Benjámin, akit a Virtuózokból ismerhet a közönség, ott lesz Tajti Dániel, aki a Madách Színház egyik musicaljében szerepel, emellett most kezd filmet forgatni és csak tizenegy éves.

Lesz pop, rock, jazz, népzene, táncház, bábszínház, opera, musical, koncertek, és jönnek a Baross Imre Artistaképző növendékei. Bemutatkoznak a Magyar Íróakadémia hallgatói, és vetélkedőket szervezünk azoknak, akik még nem futottak be. Emellett fellép a Legbelső Kör nevű zenekar, amely Erdélyben nagy népszerűségnek örvend.

- Az is cél volt, hogy a határon túli művészek is lehetőséget kapjanak?

- A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végeztem színész-rendező szakon, ahol sok helyi művésszel megismerkedtem. Ha egy keveset is át tudnak adni ezek az autentikus zenészek abból a hazaszeretetből és emberimádatból, amit ott megtapasztaltam, amit az erdélyiek teljes természetességgel vállalnak, akkor nekem szervezőként már megérte meghívni őket.

- Művészközösség is épül a FISSZ FESZTEN?

- A közösségépítést mindig fontosnak tartottam. Négy éve megszerveztem Marosvásárhelyen a Magyar Színházi Diáktalálkozót. A kaposvári, budapesti, újvidéki, erdélyi színésznövendékek keveset tudnak egymásról, ezért minden egyetemről lehívtam egy osztályt. Ugyanabban a hotelben szállásoltunk el mindenkit, aztán vegyes csoportokba osztottuk őket olyan tanárral, akivel korábban nem dolgoztak együtt.

Így készítettek jeleneteket, és közben egymást is megismerték. Szerintem érdekes látni, hogy például egy határon túli székely színész hogyan gondolkodik fiatalon a színházról. Ekkor éreztem igazán, milyen nagy szükség van ezekre a programokra, mert nagyok a szakadékok. A FISSZ FESZT-en is ilyen szakadékokat akarok áthidalni. Élmény volt például azt látni, ahogy tavaly a gyerek jazz-zenészek leültek a huszonötéves éves szakmabeli művészekkel, és sok hasonló nagy találkozás jött létre Dunakeszin. Abban bízunk, hogy idén is ilyen nagyszerű találkozóhely lesz a fesztivál!

– Az idei rendezvény Jankovics Marcell munkássága előtt tiszteleg. Hogyan jelenik meg a legendás rajzfilmkészítő emléke a fesztiválon?

– Jankovics Marcell nagy ikon volt számunkra, a rajzfilmjein nőttem fel, ezért szerettünk volna megemlékezni róla. Rubovszky Éva megtisztelő engedélyével a rajzfilmkészítő figuráival díszített pólókat értékesítünk a fesztiválon, és a teljes bevételt a covidjárvány miatt küszködő, szélsőségesen nehéz helyzetbe került művészeknek ajánljuk fel. Lesznek talkshow-k, amelyeken fiatal alkotókkal, rajzfilmrendezőkkel, animációsfilm-rendezőkkel, írókkal beszélget Oláh Zsolt, a fesztivál művészeti tanácsadója arról, hogy milyen hatással volt rájuk a művész. Rajzfilmeket is vetítünk majd, így is próbálunk a mester emléke előtt tisztelegni.

Kapcsolódó írásaink