Kultúra

Sóvárgás és szerelem a kertben

A miskolci Múzsák kertjében mutatták be Böszörményi Zoltán Sóvárgás című kisregényének hangoskönyv változatát. A 2019-ben megjelent, azóta több nyelvre lefordított történet egy gyermek kálváriáján keresztül mutat be olyan újkeletű társadalmi jelenségeket, mint a tartós külföldi munkavállalás családi kötelékekre gyakorolt hatása.

Sóvárgás és szerelem a kertben
Böszörményi Zoltán, Varga Melinda és Kégl Ildikó a Sóvárgás hangoskönyv-változatának bemutatóján Miskolcon
Fotó: MH

Az országos bemutató helyszínéül azért választották a borsodi megyeszékhelyet, mert a közelmúltban megjelent hangoskönyvön egy miskolci színésznő, Mikita Dorka Júlia működött közre.

A közelmúltban József Attila- díjjal kitüntetett erdélyi költő, Varga Melinda volt az est meglepetésvendége, akinek Kifordított ég című kötetéből hangzottak el költemények.

Böszörményi Zoltán regénye egy kisgyermek belső monológjain keresztül mutat rá, milyen visszafordíthatatlan következményei lehetnek annak, ha a családi kötelékeket ebben a kritikus korban szétszakítják – mondta Kégl Ildikó író, újságíró, az Irodalom a kertben című programsorozat ötletgazdája, műsorvezetője.

A kisregényben olyan új keletű társadalmi problémákkal is szembesülünk – jelesül a Kelet-Közép Európából nyugatra irányuló munkavállalás „mellékhatásai” –, amelyekre a regény a magyar nyelven írt kortárs irodalomban elsők között reflektál.

Böszörményi Zoltán regénye akut társadalmi jelenséget emel a köztudatba, hiteles képet nyújt a kétezres évek elejéről, térségünkről. Varga Melinda verseit Balázs István, míg Böszörményi Zoltán regényének történetét Mikita Dorka Júlia színésznő előadásában hallhatta a közönség, Viola Barbara melankolikus fuvolajátéka mellett.

Az Irodalom a kertben című miskolci kezdeményezés 2020 nyarán indult, azzal a céllal, hogy a Kárpát-medencében élő, magyar nyelven alkotó írókat és költőket közelebb hozza a helyi irodalomszerető közönséghez. Tavasztól késő őszig kéthetente fogadnak vendégeket a belvárosi Múzsák kertjében, ahol versszínház jelleggel helyi színművészek és zenészek közreműködésével adnak ízelítőt a kortárs irodalmi alkotásokból.

Kapcsolódó írásaink