Kultúra

Értékes gyűjtemény került az MTA-hoz

Az Erdélyi-hagyaték értéke felbecsülhetetlen

Az Erdélyi-tárral gazdagodott az MTA Könyvtár és Információs Központ, az értékes családi dokumentum­gyűjteményben található többek között Erdélyi János irodalomtörténész Arany Jánossal való levelezése is – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) az MTI-vel.

A 19. század egyik kimagasló alakja, a költő, filozófus, kritikus, a hazai folklorisztika megalapozója, Erdélyi János (1814–1868) és fia, Erdélyi Pál (1864–1936) irodalomtörténész kéziratos hagyatékát T. Erdélyi Ilona, Erdélyi Pál lánya, valamint fiai, Török Ádám és Török Attila döntése nyomán kapta meg az MTA Könyvtár és Információs Központ Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye.

Erdélyi János kora több jeles alakjával is levelezett, többek között Bajza Józseffel és Arany Jánossal, akinek kilenc levele maradt fenn a gyűjteményben. A tár másik része Erdélyi János fiának, a gyűjtemény kialakítójának, Erdélyi Pál könyvtárosnak, a Kolozsvári Egyetem Könyvtára egykori igazgatójának, irodalomtörténésznek a hagyatéka. Az MTA Könyvtár és Információs Központjának kivételesen gazdag a 19. századi könyv- és kéziratgyűjteménye. Olyan nemzeti kincseket őriznek itt, mint Arany János Kapcsos könyve.

Kapcsolódó írásaink