Kultúra

Zubin Mehta újra a Müpában

A karmester társaival az ’56-os forradalom magyar menekültjeinek adott koncertet az osztrák–magyar határon

Az indiai származású Zubin Mehta és a firenzei Maggio Musicale fesztivál zenekara nyitja meg augusztus 15-én este fél nyolctól a Müpa 2021/22-es szezonját.

Zubin Mehta újra a Müpában
Zubin Mehta, a világhírű karmester
Fotó: MÜPA

Az idén nyolcvanöt esztendős Zubin Mehta valódi zenei ikon, aki ugyanakkor emberségét és rátermettségét már pályája legelején, a bécsi zeneakadémia elkötelezett növendékeként bizonyította, amikor a diáktársaiból verbuvált zenekar élén az ’56-os forradalom magyar menekültjeinek adott koncertet egy, az osztrák–magyar határon álló táborban.

Zubin Mehta mindössze huszonöt évesen vezényelte először az Izraeli Filharmonikus Zenekart, a kiválóan sikerült beugrás eredménye pedig sok évtizedes együttműködés lett az együttessel, amelynek éléről 2019-ben vonult vissza. Mehta 1961 és 1967 között a montréali és – ezzel párhuzamosan – a Los Angeles-i szimfonikusok vezető karmestere is volt.

Dolgozott a New York-i Filharmonikusok zeneigazgatói posztján, 1985 és 2017 között pedig az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentinót dirigense volt. A firenzei zenekar csaknem egy évszázados fennállása során olyan legendás karmesterek irányításával működött, mint Wilhelm Furtwängler, Seiji Ozawa, Bruno Walter, Carlos Kleiber, Otto Klemperer vagy Riccardo Chailly.

A legendás együttes és a nagy formátumú művész először 2005-ben adott közös hangversenyt a Müpában, aminek elsöprő sikerét 2011-ben megismételték. Augusztusi koncertjükön Beethoven VI. (F-dúr, „Pastorale”) szimfóniáját és Brahms: I. (d-moll) zongoraversenyét hallhatja a közönség. A szólista Rudolf Buchbinder, osztrák zongoraművész lesz, a romantikus zene egyik legelismertebb tolmácsolója. További információ: Bit.ly/ZubinMehta_Mupa.

Kapcsolódó írásaink