Kultúra

Brahmstól Kodályig

A Jókai utcába költöznek a Magyar Rádió Művészeti Együttesei – Öt bérletet hirdetnek az új évadra, és pótolják az elmaradt koncerteket is – Pályázatot írtak ki kortárs zeneszerzőknek

Bartók, Kodály, Liszt, Lajtha és Brahms műveinek bemutatásával a magyar zene lesz a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) új évadának fókuszában. A Szimfonikus Zenekar, az Énekkar és a Gyermekkórus az Opera Jókai utcai bázisába költözik.

Brahmstól Kodályig
A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) évadismertető sajtótájékoztatója
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) évadismertető sajtótájékoztatón mutatta be tegnap 2021/2022-es koncerttervét a rádió Pollack Mihály téri Márványtermében. Papp Dániel, a fenntartó MTVA vezérigazgatója bejelentette, az MRME új otthona a Magyar Állami Operaház Jókai utcai bázisa lesz. Mint elmondta, a rádió zenei együttesei is nehéz időszakon vannak túl, ugyanakkor a művészek jól helyt álltak.

Devich Márton, az MRME ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a Jókai utcai épület korszerű és ideális az együttesek számára. Mint ismertette, a következő évadra öt bérletet hirdetnek. Vásáry Tamás Brahms-sorozata és a Dohnányi-bérlet hangversenyeit a Zeneakadémián tartják, a Lehel-bérlet koncertjeit a Müpában, az Anno Sacriét a Szent István-bazilikában és a Mátyás-templomban hallgathatjuk meg, az Énekkar Sapszon-bérlete három estjének pedig szintén a Mátyás-templom ad otthont. A sajtótájékoztatón elhangzott, az új évadban karmesterként fellép mások mellett Carlo Montanaro, Kobajasi Ken-Icsiro, Ricardo Frizza, ifj. Sapszon Ferenc és Vajda Gergely.

Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója megjegyezte: azért Brahms az egyik kedvenc komponistája, mert „benne van a legszerelmesebb zene”, hozzátéve, hogy a koncertsorozatban Brahms legfontosabb művei hangzanak el.

Hárfajáték a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) évadismertető sajtótájékoztatóján
Hárfajáték a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) évadismertető sajtótájékoztatóján
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kodály Zoltán születésének száznegyvenedik és Lajtha László születésének százharmincadik évfordulóján az Énekkar előadja a két zeneszerző összes kórusművét, illetve Lajtha-Kodály albumot is készül. „Az első Lajtha-emlékestet januárban rendezzük a Jézus Szíve Jezsuita Templomban. Emellett koncertet adunk az Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva a Bazilikában, ünnepi hangversennyel köszöntjük hetvenedik születésnapján Kovács János karmestert a Müpában, de lesz Újévi Nyitány Medveczky Ádámmal, a Cziffra-évet lezáró gálakoncert Balázs Jánossal, Virtuózok-est, valamint megtartjuk az Énekkar és a Gyermekkórus hagyományos karácsonyi koncertjeit” – sorolta az évad programjait Devich Márton.

Arra is kitért, hogy Miskolcon és Kecskeméten „ismétlő” hangversenyek lesznek, szeptemberben részt vesznek a bukaresti Enescu Fesztiválon, decemberben spanyol turnéra indulnak, novemberben és jövő májusban pedig José Curával játszanak a Müpában.

Az MR Énekkar karigazgatója, Pad Zoltán a Sapszon-bérlet kapcsán elmondta, pótolják a tavaly elmaradt koncerteket, és Florian Helgath vendégkarnaggyal német műsort adnak elő. December 15-én francia műsorral jelentkeznek, benne Saint-Saëns Karácsonyi oratóriumával. „A Gyermekkórus évadnyitó előadása szeptember 27-én lesz a Zeneakadémián” – folytatta Dinyés Soma, az együttes vezető karnagya.

Az MRME ügyvezetője igazgatója arról is beszélt, a pandémia idején tizenhárom alkalommal szerepeltek az M5 kulturális csatornán, koncertközvetítéseiket átvette a RAI, a BBC és a WDR is. A Magyar Hírlap online jelenlétüket firtató kérdésére Devich Márton elmondta, nagyon jó tapasztalataik vannak a streamingeléssel, hiszen például Vásáry Tamás Mozart-koncertjét több mint tizenhatezren tekintették meg. „Más koncertek is hasonlóan nézettek voltak, így a streamingelés megmarad, mint a közönségelérési forma” – hangsúlyozta.

Devich a Pilinszky János születésének századik évfordulójára kiírt pályázatukról is beszélt lapunknak. Kiemelte, hogy ezzel a kortárs magyar zenét szeretnék helyzetbe hozni, és A nap születése című verses mese részleteit várják megzenésítve. Mint elmondta, az ötszázezer forint díjazású pályázat beadási határideje november 15., a győztes művet az új évad során bemutatják, a koncertet a Bartók Rádió is közvetíti majd.

Kapcsolódó írásaink