Kultúra

Márciusban nyílik meg újra a Magyar Állami Operaház

A Magyar Állami Operaház Ybl Miklós-tervezte épületének teljes felújítását követően 2022. március közepén nyitja meg majd kapuit – jelentette be Ókovács Szilveszter főigazgató a dalszínház 2021/2022-es évadának keddi sajtótájékoztatóján. Addig is az Eiffel Műhelyházban és az Erkel Színházban várják a közönséget. A három játszóhelyen a következő évadban összesen tizenhét premiert tart majd az Opera.

Márciusban nyílik meg újra a Magyar Állami Operaház
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b) és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

„Azt a varázst, amikor két vagy több embert találkozik, most kaptuk vissza, élvezzük mindnyájan" – emelte ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Állami Operaház évadismertető sajtótájékoztatóján kedden az Eiffel Műhelyházban. A miniszter kiemelte: a magyar zenekultúrát a sokgyökerűség és a magas kvalitás jellemzi.

Kásler Miklós köszöntője után Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója elmondta, a 2021/2022-es évadban mintegy ezerötszáz programmal és tizenhét bemutatóval várják a közönséget. Mint kifejtette, ebből tíz újonnan készülő premier, hét pedig olyan előadás, amely a kényszerű zárvatartás idején készült el, be lett próbálva, de közönség előtti élő bemutatója elmaradt.

„Jövő március közepén pedig az eredeti partitúra alapján készült Hunyadi Lászlóval megnyitjuk a teljesen felújított Operaházat" – jelentette be Ókovács. Hozzáfűzte, az újranyitás alkalmából háromnapos programsorozattal várják vissza a közönséget az Andrássy útra: az Erkel-opera mellett Plácido Domingo vezényelte gálakoncerttel, illetve a Mayerling című neoklasszikus balettel.

Ókovács Szilveszter lapunknak az Opera hazai közönségnek szóló társadalmi szerepvállalásáról, küldetéséről is beszélt. „Az, hogy a magyarokat elengedjük, lehetetlen" – nyomatékosította a Magyar Hírlap kérdésére. Elmondta, a dalszínház a harmadik leglátogatottabb budapesti turisztikai attrakció, és „az inga visszalendülése" után biztosan még több külföldi látogatója lesz, az uniós jogszabályok pedig nem teszik lehetővé, hogy kétféle árképzést alkalmazzanak. Úgy fogalmazott, minden eszközzel arra törekszenek, hogy emellett a magyar nézők is eljuthassanak az Operába.

„Kedvezményes jegyeket biztosítunk, a bérletkonstrukcióinkkal is a hazai közönséget célozzuk meg, minden főpróbánk nyilvános lesz, illetve lesznek matinéelőadásaink is. Ezen túl tervezünk a zsöllye egyik legjobb, zártszékes részén célzottan például nagycsaládosokat, pedagógusokat, egészségügyi dolgozókat leültetni" – hangsúlyozta.

Az évad bemutatóira visszatérve a főigazgató ismertette, a margitszigeti előbemutatót követően szeptembertől az Eiffel Műhelyházban lesz látható Bizet Carmenje. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra Karol Wojtyla, a későbbi Szent II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című dramatikus misztériumjátékval készülnek a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal koprodukcióban. A „bepótlandó" premierek közé tartozik a Jean Cocteau regénye nyomán született Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden), Debussy egyetlen operája, a Pelléas és Mélisande, Offenbachtól a Hoffmann meséi és Donizetti remek vígoperája, Az ezred lánya, valamint a Bach műveiből összeállított Keresztkantáta. Újonnan készül a kétszázötven éve született Beethoven István királyából és az Athén romjai című művéből összeálló est, Poldini Ede Farsangi lakodalom című vígoperája,  valamint Richard Wagner Ring-tetralógiájából Az istenek alkonya is. A már átadott Operaházban tűzik műsorra a Parsifalt Almási Tóth András művészeti igazgató új felfogásában.

Mindemellett láthatóak lesznek a repertoár-előadások, illetve a korábban online-térben bemutatott vagy csak premiert megért darabok is. A kedvezményes bérlet- és jegyvásárlás június 14-én kezdődik.

Kapcsolódó írásaink

Az anyanyelvi kultúra márkaarca

ĀÖsszenyitják a Károlyi-palota udvarát a kerttel, emellett izgalmas programokkal, interaktív busszal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is készülnek a Petőfi Sándor-emlékévre