Kultúra

Új kötet Szőnyi Erzsébet zeneszerző emlékére

Aki átvezette a magyar zenei életet az új évezredbe – Évszázados pálya

Bemutatták a Szőnyi Erzsébet zeneszerző, karvezető, zenepedagógus emlékére készült kötetet a Pesti Vigadóban.

Új kötet Szőnyi Erzsébet zeneszerző emlékére
A komponistát és zenepedagógust az egész világon elismerték
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Szőnyi Erzsébet élete csaknem egy évszázadot ölel át, a 20. század zenei életének jelentős területét vezette át a 21. századba – mondta Márkusné Natter-Nád Klára, a kötet szerkesztője a hétfői bemutatón az MTI tudósítása szerint. Hozzátette: a könyv sok eseményt elevenít fel több oldalról megvilágítva, összefoglalva, az emlékezést pályatársak, tanítványok gazdagították.

A szerkesztő kiemelte: ennek a gazdag századnak a ragyogó alkotóegyénisége a zenei élet három nagy területét fogta át: mint tanár, mint zeneszerző és mint közéleti személyiség. Tudása és személyes varázsa miatt hazánkban és a nagyvilágban egyaránt nagy tisztelet övezte.

Mint mondta, az emlékezés koszorúját Szőnyi Erzsébet halálának egyéves évfordulójára szerették volna könyv formájában elhelyezni, és a hívószóra jelezték a pályatársak, tanítványok, tisztelők, hogy élményeikkel, tapasztalataikkal szívesen gazdagítják az emlékezést. Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke felidézte, hogy Szőnyi Erzsébetet 2019 áprilisában 95. születésnapján köszöntötték szerzői esten a Pesti Vigadóban pályatársai, tanítványai, barátai.

Az elnök kiemelte, hogy a kötet főhajtás Szőnyi Erzsébet előtt. A csaknem négyszáz oldalas kötet Márkusné Natter-Nád Klára szerkesztésében, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) és a Magyar Kodály Társaság gondozásában, az MMA támogatásával jelent meg.  

A könyv hét egységben mutatja be Szőnyi Erzsébet munkásságát. A szerzők között szerepel mások mellett Ittzés Mihály, Eősze László, Kollár Éva, Sapszon Ferenc, Hollós Máté, Hartyányi Judit és Szokolay Sándor. Szőnyi Erzsébet, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, karvezető, zenepedagógus, kiváló művész 95 éves korában, 2019 decemberében hunyt el.

Kapcsolódó írásaink