Kultúra

Bemutatták Martonyi János Nemzet és Európa című kötetét

Léteznek ugyan európai közös értékek, ám a közösség csak akkor működőképes, ha tiszteletben tartjuk az egyes országok eltérő kulturális hagyományaiból fakadó különbségeket - jelentette ki Martonyi János, amikor bemutatta új, Nemzet és Európa című kötetét kedden Budapesten.

Bemutatták Martonyi János Nemzet és Európa című kötetét
Martonyi János
Fotó: MH

Magyarország és Lengyelország nem létezne kereszténység nélkül, miközben egyes tagállamokban erősek a szekuláris hagyományok és az uniós dokumentumokban sem hivatkoznak a keresztény gyökerekre - idézte fel a volt külügyminiszter. Hozzátette: az EU kulturális integrációjának mérsékelt sikerét éppen az okozza, hogy kimaradt a kereszténységre való hivatkozás. Írásaiban konzervatív irányból közelíti meg nemzet és Európa viszonyát, mert ez a szemlélet adja a világ stabilitását és értékállóságát - jelentette ki.

Hozzátette: az elmúlt évtizedekben tapasztalható identitásválságot nem a keresztény konzervatív tábor teremtette, hanem a baloldal, amely a zsugorodó munkásosztály helyett a kisebbségek körében keresett politikai támogatókat. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Magyarország soha nem vitatta az unió második cikkelyében szereplő alapértékeket, mint a szabadság, az egyenlőség és az emberi jogok tisztelete. De „az alapértékek között a pornográfia népszerűsítése nem szerepel, és azt nem kell megjeleníteni a kisiskolások számára” - fogalmazott Martonyi János.

A magyar törvényhozás az uniós alapelvek szerint cselekszik, mert az alapszerződés 14. pontja kimondja: tiszteletben kell tartani a szülő jogát arra, hogy a gyermek világnézeti és vallási nevelését meghatározza - emelte ki.

Fontosnak tartja a közösségi identitást - mondta -, mivel az egyén azért rendelkezik identitással, mert közösségben él. A legfontosabb közösségi identitás pedig a nemzet fogalmához kapcsolódik, csak ezután lehet európai identitásról beszélni. Az európai identitásnak pedig része a kereszténység - hangsúlyozta a szerző a könyvbemutatón.

A Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent 216 oldalas kötethez Stumpf István, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, volt alkotmánybíró, jelenlegi kormánybiztos írt bevezető ajánlást.

Kapcsolódó írásaink