Kultúra

Látogatható a Rákóczi-kastély

„A történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van” – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök Borsiban, a fejedelem felújított szülőházánál

Átadták a hétvégén a kívül-belül megújult borsi reneszánsz várkastélyt, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem megszületett. Az ünnepségen részt vett Áder János köztársasági elnök és Zuzana Caputová szlovák államfő.

Látogatható a Rákóczi-kastély
Áder kiemelte, a szabadsághoz önrendelkezés és nemzeti önállóság kell
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ünnepélyes keretek közt nyílt meg a felújított borsi Rákóczi-kastély a hétvégén. A kulturális műsorral színesített átadón Áder János köztársasági elnök és Zuzana Caputová szlovák államfő mellett több százan vettek részt, köztük felvidéki magyar és szlovák poli­tikusok, illetve egyházak, vala-mint társadalmi szervezetek kép-viselői is.

„A történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van, ezért volt becsületbeli ügyünk helyreállítani II. Rákóczi Ferenc borsi várkastélyát” – hangsúlyozta Áder János a magyar állam támogatásával újjászületett reneszánsz várkastély átadásán. Ünnepi beszédében felidézte: II. Rákóczi Ferenc okkal hiányolta a Kárpát-medence népeinek törvényes jogait. Úgy fogalmazott: szabadságot akart és tudta, hogy ehhez önrendelkezés és nemzeti önállóság kell. „II. Rákóczi Ferenc olyan államférfi volt, aki nemzete önállóságáért vívott harcával ma is példaként állhat Európa népei előtt” – emelte ki Áder János.

A köztársasági elnök a Rákóczi-kastély felújításával összefüggésben rávilágított: sok-sok egyeztetésből és határokon átívelő munkából magyarok és szlovákok együtt alkottak újra valamit, s most közös felelősségük lesz, hogy a kastély betölthesse hivatását, hogy „olyan hely legyen, ahol összeér múlt és jelen”.

Zuzana Caputová arról beszélt, hogy egy nagy építészeti és történelmi értékű épületet sikerült felújítani, de az újjászületett Rákóczi-kastély jelképe annak is, hogy a több száz éven át tartó közös múltnak „nem elválasztania, hanem ellenkezőleg – az Európai Unió szomszédos tagországaiként – össze kell kötnie bennünket”.

II. Rákóczi Ferenc borsi szülőhelyének restaurálása 2018 szeptemberében kezdődött el, ám az 1563 és 1638 között épült reneszánsz kastély helyreállításának közös védnökségét még korábban, 2013-ban vállalta el Áder János magyar és Ivan Gasparovic akkori szlovák államfő. A teljes felújításra Magyarország kormánya nyolc és fél millió eurót bocsátott rendelkezésre.

Amint azt Diószegi László, a felújításért felelős Teleki László Alapítvány elnöke lapunknak korábban elmondta, a reneszánsz épület és környezete újjászületésével párhuzamosan a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) közreműködésével interaktív, a kor követelmé­nyei­-nek megfelelő tárlatot is létrehoztak a kastélyban. A Rákóczi három élete elnevezésű kiállítás bemutatja II. Rákóczi Ferenc gyermekkorát, szabadságharcát, majd a fejedelem legendaként való továbbélését is. Diószegi a Magyar Hírlapnak úgy fogalmazott, a tárlat kialakításában törekedtek arra, hogy látványos, tartalmas, ugyanakkor fiatalos, „látogatóbarát” legyen.

Kapcsolódó írásaink