Kultúra

Kulturális újranyitás a Múzeumok Éjszakáján

A rendezvénysorozat nagykövete lett Für Anikó, Liu Shaolin Sándor és Oláh Gergő

Idén június 26-án rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Az eseménysorozatra több mint háromszáz intézmény mintegy ezerhatszáz programmal jelentkezett.

Kulturális újranyitás a Múzeumok Éjszakáján
A Nemzeti Múzeum minden évben a programok egyik legfontosabb helyszíne
Fotó: MH/Katona László

A Múzeumok Éjszakája – amelyet idén június 26-án tartanak az intézmények – az újranyitás első nagyszabású, országos kulturális eseménye. Ez az a program, amelyen a legtöbb kulturális intézmény vesz részt egyszerre: több mint háromszáz közgyűjtemény mintegy ezerhatszáz programot kínál országszerte a Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton.

„Szent Iván éjszakáján az emberek világszerte tüzet raknak, hogy elűzzék a sötétséget és felcseréljék a megújulást jelentő fénnyel. Az elmúlt másfél év járvánnyal terhelt napjai után a hazai kultúrában a Múzeumok Éjszakája lesz az a tűz, amelyen keresztül láthatóvá válnak a művészeti alkotások, természettudományos felfedezések, és a kultúra ismét tapasztalattá, kézzelfoghatóvá válik” – mondta a budapesti Ráth-villa kertjében rendezett tegnapi sajtótájékoztatón Fülöp Péter.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára arról is beszélt, hogy a nyári napforduló nemcsak csillagászati jelentőséggel bír, hanem változást is jelent számunkra, éppen ezért az idei Múzeumok Éjszakája tematikája a fordulópont lesz.

„Fordulópont, amelyet követően az életünk szépen lassan visszatérhet a régi kerékvágásba, hogy a kultúra ismét átélhető, mindennapi szellemi feltöltődés legyen. Fordulópont ez minden magyar számára, hiszen hosszú idő után ismét bemehetünk a múzeumokba, emlékházakba, galériákba, a kultúra házaiba megcsodálni az őseink által ránk hagyományozott múltat. De fordulópont ez a múzeumok számára is, amelyek felkészült szakembergárdával számtalan megújuláson mentek és mennek keresztül” – tette hozzá a helyettes államtitkár.

L. Simon László múzeumi integrációért felelős miniszteri biztos a rendezvényen arról beszélt, hogy a II. világháború óta nem kaptak olyan súlyos léket az európai és azon belül a hazai múzeumok, mint amilyet az elmúlt másfél évben a pandémia okozott. „Ilyen hosszú ideig békeidőben múzeumok nem voltak zárva, és ilyen nagy látogatószám-visszaesést nem tapasztaltak, mint ami az elmúlt évet jellemezte.

Innen kell nézni azt, hogy mik a lehetőségeink és a kihívások, amik előttünk vannak, és azt is, hogy miért fontos a Múzeumok Éjszakája. Hiszen ez az esemény ráirányítja a figyelmet arra, hogy igenis érdemes Magyarországon múzeumba menni, nagyszerű kiállítótereink, gyűjteményeink, fantasztikus programkínálataink és gyönyörű épületeink vannak” – fűzte hozzá a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztos.

A mostani rendezvénysorozathoz három ismert ember is csatlakozott nagykövetként: Für Anikó Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, Liu Shaolin Sándor olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, valamint Oláh Gergő énekes, zeneszerző is a program mellé állt.

„Mindig vadászom, keresem azokat a gyűjteményeket, amelyeket meg lehet nézni. Olyan szintű energiával és optimizmussal töltenek fel, mint semmi más” – mondta Für Anikó az eseményen.

A Múzeumok Éjszakája programjai idén is közös karszalaggal látogathatók, amelyek online és a részt vevő múzeumokban is megvásárolhatók. A programokról részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetők az események.

Kapcsolódó írásaink

Százötven év a grafika bűvöletében

ĀAugusztus 15-ig tekinthető meg az újranyílt Szépművészeti Múzeum új időszaki kiállítása – Leonardo, Raffaello, Dürer és Miró ritkán látható remekműveiből nyílt tárlat