Kultúra

Euripidésztől Szabó Magdáig

Nem átmeneti programmal, hanem teljes kínálattal és tíz új bemutatóval – többek közt Bulgakov, Dojtojevszkij, Csiky Gergely és Tennesse Williams darabjaival – készül következő, remélhetőleg már vírusmentes évadára a Nemzeti Színház. A teátrum évadismertető sajtótájékoztatóján Vidnyánszky Attila vezérigazgató azt is elmondta, szeptemberben megtartják a MITEM-et.

Euripidésztől Szabó Magdáig
Évadismertetőt tartott a Nemzeti Színház
Fotó: MH/Katona László

„Öröm, hogy togy túl vagyunk ezen a nehéz és bonyolult, veszteségekkel teli időszakon” – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila vezérigazgató a Nemzeti Színház 2021/2022-es évadának sajtótájékoztatóján.

Vidnyánszky Attila vezérigazgató bejelentette, hogy szeptemberben megtartják a MITEM-et
Vidnyánszky Attila vezérigazgató bejelentette, hogy szeptemberben megtartják a MITEM-et
Fotó: MH/Katona László

„Legnagyobb veszteségünk az egyetemes színház- és filmművészeté is, hogy Törőcsik Mari elment” – emlékezett meg az igazgató a legendás színésznőről. Egyúttal azt is bejelentette, hogy a nemzet művészének végakarata szerint Bérczes László rendez emlékestet, amelyet szeptember 21-én tartanak meg, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) nyitányaként.

A Mester és Margarita lesz a teátrum első bemutatója az új évadban, amelyből egy zenés részletet mutattak be a sajtótájékoztatón
A Mester és Margarita lesz a teátrum első bemutatója az új évadban, amelyből egy zenés részletet mutattak be a sajtótájékoztatón
Fotó: MH/Katona László

Az új szezon első bemutatója, A Mester és Margarita zenés részletével kezdődő évadismertetőn Vidnyánszky úgy fogalmazott, két hét kivételével nagyon fegyelmezetten dolgozta végig a teljes társulat a járvány időszakát, de – mint mondta – nézők nélkül nem ér semmit az egész.

„Éppen ezért nagy ünnep volt, hogy a nemzeti össeztartozás napján újra közönséget fogadhattunk a színházban, és az is büszkeség, hogy a Rómeó és Júlia hétvégi előadásaira az összes jegy elfogyott” – emelte ki.

Vidnyánszky az új évadra rátérve kifejtette, nem „átmeneti” programot terveznek, teljes kínálattal, tíz premierrel várják a közönséget. „Bemutatóink és vendégművészeink listája ambiciózus, amely a világ bármelyik színházában megállná helyét” – hangsúlyozta. Mint közölte, szeptemberben végre megtartják a MITEM-et, a legendás rendező, Robert Wilson részvételével. Hozzátette, ősszel elkezdődik a 2023-as Színházi Olimpia eseménysorozatának előkészítése is, a világhírű görög alkotó, Theodorosz Terzopulosz közreműködésével, aki az évad egyik vendégrendezője is lesz.

Szeptemberben három premiert is tart a teátrum. Mihail Bulgakov A Mester és Margaritáját Alekszandar Popovszki már bepróbálta a társulattal, házi bemutatót is tartottak belőle – így ezzel a darabbal nyitják majd a 2021/2022-es évadot. Barta Ágnes és Bordás Roland színművészek beszámolója szerint a járvány ellenére termékeny próbafolyamat van mögöttük, az észak-macedón rendező inspiráló közeget tudott teremteni, amelynek eredménye sokrétű, izgalmas látványvilágú előadás lett.

A Gyulai Várszínház fesztiválja részeként augusztus 16-án, majd a Gobbi Hilda Színpadon szeptembertől lesz látható Szabó Magda Az ajtó című regényének adaptációja, Szabó K. István rendezésében. A Szeredás Emerencet alakító Udvaros Dorottya emlékeztetett arra, hogy regényt színpadra állítani nehéz feladat, különösen egy olyan finom szöveget, mint Szabó Magdáé.

Zene is érkezik a Nagyszínpadra az évad első hónapjában: Földes László 'Hobo' legendás, 1984-es Vadászat című albumának dramatizált feldolgozása.

Decemberben Dosztojevszkij-től az Ördögöket láthatjuk Nyikolaj Roscsin rendezésében. Az előadásban szereplő Berettyán Nándor elmondta, Roscsinnak nagyon erős rendezői víziója van. Azt is hozzátette, Dosztojevszkij mindig arról ír, hogyan sodródik az ember Isten és az ördög, kárhozat és megváltás között, ennél fontosabb téma pedig nincsen.

Az év végén a Gobbi Hilda Színpadon Tennessee Williams Üvegfigurák című drámája várja a nézőket, Eirik Stubø rendezésében, Söptei Andreával a főszerepben. Mint a színésznő elmondta, a norvég alkotó letisztult színházi nyelvet használ, nagyon inspiráló a vele való munka.

A Nemzeti Színháznak évek óta fontos célkitűzése, hogy a vidéki, illetve határon túli teátrumoknak is megmutatkozási lehetőséget adjon, és mint a vezérigazgató kiemelte, az elmúlt évadok vendégjátékai közül sokat be is léptettek a repertoárba. Így lesz ez 2022 januárjában is, hiszen bemutatóként érkezik Budapestre a kaposvári Csiky Gergely Színházból a névadó Buborékok című komédiája. Az előadást rendező Vidnyánszky úgy fogalmazott, a szórakoztató előadás sok örömet fog okozni, és végre a fővárosi nézők is rájönnek, milyen remek színészek játszanak Kaposvárott.

Blaskó Péter és Piros Ildikó osztálytársak voltak a főiskolán, azóta nem játszottak együtt
Blaskó Péter és Piros Ildikó osztálytársak voltak a főiskolán, azóta nem játszottak együtt
Fotó: MH/Katona László

Szintén januártól lesz látható a Kaszás Attila Teremben Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című darabja is, amelyet Rátóti Zoltán rendez. A két főszereplő, Blaskó Péter és a vendégművészként a társulathoz csatlakozó Piros Ildikó felidézték, utoljára főiskolás korukban játszottak együtt, ezért mindketten nagyon várják a közös munkát.

Igazi rítusszínháznak is részese lehet a közönség jövő februártól, ekkor tűzik ugyanis műsorra Józsa Péter Pál Agon című drámáját (a szó jelentése verseny), amely a színház gyökereihez, az ókori tragédiákhoz nyúlik vissza.

A sort egy „igazi” görög dráma folytatja: Euripidész Bakkhánsnők című klasszikusát állítja majd színpadra 2022 tavaszán a világhírű görög rendező, Teodorosz Terzopulosz Szűcs Nelli főszereplésével. A színésznő Hamvas Bélát idézve elmondta: Euripidészt az olvassa, aki a mindenek fölötti igazságra éhes, a színháznak pedig éppen ez a legfontosabb feladata.

Valódi csemegének ígérkezik az évad utolsó bemutatója is. A spanyol drámairodalom gyöngyszemét, Lope de Vegától A kertész kutyáját Ignacio García spanyol alkotó rendezi majd, a főbb szerepekben Tóth Augusztával és Trill Zsolttal.
Zárásul Vidnyánszky Attila még hozzátette: mielőtt ez a gazdag évad elkezdődne, „a nyár központi eseményeként” Debrecenben adják elő a Csíksomlyói passiót augusztus 13-án.

Kapcsolódó írásaink