Kultúra

Négy életműdíjast választott idén a Filmakadémia

Bereményi Géza, Mécs Károly, Moór Marianna és Tordai Teri

Bereményi Géza író-rendező és Mécs Károly színész, a nemzet művészei, illetve Moór Marianna és Tordai Teri Kossuth-díjas színésznők vehetik át június 25-én a Magyar Filmakadémia életműdíjait Balatonfüreden.

A június 23. és 26. közt megrendezésre kerülő Magyar Mozgókép Fesztiválon megemlékeznek a nemrég elhunyt Törőcsik Mariról és Jankovics Marcellről, illetve Jancsó Miklósról is, aki idén lenne százéves. A fesztivál az életműdíjasok és Jankovics Marcell előtt tisztelegve kilenc filmet tűz műsorra, így a legfrissebb hazai filmtermés mellett olyan klasszikusokat is láthat majd a közönség, mint az ötvenéves Szindbád vagy az Eldorádó.

Június 24-én délután a veszprémi Agórában vetítik A Noszty fiú esete Tóth Marival című klasszikust Mécs Károllyal a főszerepben, majd A Pendragon legendát Tordai Terivel. Este a Veszprémi Várban In memoriam Jankovics címmel animációs összeállítást tűznek műsorra. Jancsó Miklós Veszprémben forgatott, Fényes szelek című filmjét június 25-én délután vetítik majd a Hangvillában, a füredi Balaton moziban pedig aznap láthatja a közönség a Bereményi Géza által rendezett Eldorádót és Gaál István Sodrásban című klasszikusát.

Az ötven éve forgatott Szindbád június 26-án lesz megtekinthető az Agórában, ugyanaznap este a Balaton moziban pedig Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjével idézik fel Törőcsik Mari egyik legfontosabb alakítását.

Kapcsolódó írásaink