Kultúra

Színház és szerelem pandémia idején

Így készült a Rómeó és Júlia: dokumentumfilm mutatja be a darab próbafolyamatát a járvány alatt

Szerelem a koronavírus idején címmel a világjárvány korszakát dokumentáló filmet forgattak csaknem egy éven át a kulisszák mögött a Nemzeti Színházban, amely a Rómeó és Júlia próbafolyamatát öleli fel. Az ötvenperces alkotás a pénteki bemutató előfutáraként ma este kilenctől látható az M5 kulturális csatornán, illetve holnap este héttől a TV2 Play-en.

Színház és szerelem pandémia idején
Szász Júlia és Herczegh Péter címszereplők az álarcosbáli jelenetben
Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zso

Tavaly júniusban egyszerű werkfilmnek, „így készült”-nek indult a Nemzeti Színházban annak a dokumentumfilmnek a forgatása, amely a Vidnyánszky Attila rendezésében készülő Rómeó és Júlia próbafolyamatát volt hivatott megörökíteni. Az élet, a járvány azonban közbeszólt, és rendhagyó, ismeretlen körülményeket eredményezett.

Amint azt ősszel a darab olvasópróbájába betekintést nyújtó riportunkban már megírtuk, a koronavírus második hulláma a Nemzetit se kímélte: több színművész után a főigazgató-rendező, Vidnyánszky Attila is megbetegedett. Azonban a munka – mivel akkor még úgy tűnt, megtartható lesz a decemberi premier – nem állt le. De a járvány ismét felborí-totta a teátrum és az alkotók amúgy sem egyszerű helyzetét.

A decemberi premierdátumból január lett, a januárból feb-ruár, majd a harmadik hullám súlyosbodásával még tovább kellett halasztani – egészen júniusig. A werkfilmből magát szépen lassan kordokumentummá kinövő alkotás rendezője, Bánfalvi Lau-ra, a teátrum operatív marketing és kommunikációs vezetője elmondta, amikor elkezdték a forgatást, a filmet csak az előadás reklámkampánya megtámogatójának szánták, egyszerű „így készült”-anyagnak, amely a kulisszák mögé kalauzolja a nézőket.

„De időközben volt egy pillanat, amikor rájöttem, hogy ez nem egy sima werkfilm lesz. Betegek lettek a színészeink, a rendező is, maszkban, online közvetítéssel próbáltak, mi pedig mindezt felvettük, tehát gyakorlatilag kordokumentum lett belőle. Ha valaki ötven vagy száz év múlva megkeresi a Nemzeti archívumában, visszatekintve látni fogja, milyen volt ez a világjárvány, és milyen volt ebben az időben egy próbafolyamat” – magyarázta lapunknak. Bánfalvi Laura a Magyar Hírlapnak arról is beszélt, a film az előadás plakátfotózásával indul, majd az olvasópróbától kezdve követi végig a munkafolyamatot.

„Belenéztünk a részben online zajló rendelkező próbákba, figyelemmel követtük a jelmezek elkészültét és az első jelmezes próbákat, felvettük, ahogy megépül a monumentális díszlet, a műszak megmutatta, hogyan mozgatják a falakat, de lementünk a süllyesztőbe is. Az utolsó forgatási napunk a februári házi főpróba idején volt” – adott ízelítőt lapunknak Bánfalvi abból, mit láthatnak a nézők a dokumentumfilmben.

A fodrásztárban Júlia frizurája készül a házi főpróba előtt
A fodrásztárban Júlia frizurája készül a házi főpróba előtt
Fotó: MH/Purger Tamás

A kommunikációs vezetőtől és rendezőtől azt is megtudtuk, hogy a kulisszatitkok mellett az előadás színészei – Herczegh Péter, Szász Júlia, Nagy Mari, Blaskó Péter, Horváth Lajos Ottó, Tóth Auguszta, Rubold Ödön, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Szabó Sebestyén László, Bordás Roland, Rácz József, Szép Domán – közül is többen megszólalnak a filmben, bepillantást nyújtva abba, milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük, és egyáltalán milyen lelkiállapotban „harcolták végig” ezt az időszakot.

Természetesen Vidnyánszky Attila, a Nemzeti főigazgatója és az előadás rendezője is mesél a filmben a próbafolyamatról. A rendhagyó körülmények és a forgatás apropóján a Magyar Hírlapnak Vidnyánszky úgy fogalmazott, egyiküknek sem volt receptje arra, hasonló esetben mit kell csinálni, senki nem került még ilyen helyzetbe.

„Elkezdtünk próbálni, és nem tudtuk, lesz-e vége, hogyan lesz vége, végigdolgoztuk az egész időszakot, de nagyon hiányoztak a nézők” – hangsúlyozta lapunknak. Kérdésünkre Vidnyánszky még azt is elárulta, nagyon nehéz volt fenntartani a próbafolyamat lendületét, hiszen a rendező és a színész szeme előtt mindig ott lebeg egy konkrét cél, „az egész apparátus” készül a bemutatóra, nagy ünnep, amikor megszületik egy előadás.

Mint elmondta, a Rómeó és Júlia esetében a premier állandó halasztásával ez a cél került egyre messzebb, ezért tartották meg végül a házi főpróbát. „Ha nem tűzünk ki egy dátumot, és nem jönnek be legalább a házon belüli barátaink, akkor még itt sem tartanánk, mert nem áll rá az ember. A színészek olyanok ebből a szempontból, mint a sportolók, a megmérettetés napjára készülnek” – emelte ki.

Ez a nap végre pénteken elérkezik, június 11-én mutatja ugyanis be a Nemzeti Színház a Rómeó és Júliát. A régen várt előadást pedig a csaknem egy éven át, Bánfalvi Laura, Talán Csaba, Vági Barbara és Sallai Zsófia által készített dokumentumfilm harangozza be, amelyet ma este kilenctől az M5 kulturális csatornán láthatunk. Az alkotás holnap felkerül a TV2 Play felületére is, ahol év végéig korlátlanul megtekinthető.

Kapcsolódó írásaink

Mozarttól Puskásig

ĀA Magyar Nemzeti Táncegyüttes gálestjével nyitja meg kapuit a Margitszigeti Szabadtéri Színház – Négy hónap alatt negyven előadással, premierekkel és rendhagyó koncertekkel várják a közönséget