Kultúra

Újrainduló kulturális élet

Százhuszonöt párna a Műcsarnok lépcsőin – Nyit az Uránia – Kiállítás a Várnegyedben:izgalmas tárlaton mutatják be a budai Vár századfordulós és mai, nagyívű fejlesztéseit

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentését követően a hétvégén ismét sétálhattunk a Fővárosi Állat- és Növénykertben, kinyitottak a Budapest Film mozijai, köztük a Corvin és a Művész, de az egri vár is újra fogadott látogatókat. Holnap nyitnak a Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, pénteken az Uránia Nemzeti Filmszínház és például a szolnoki Tisza pART Mozi. A százhuszonöt éves Műcsarnok ünnepi programokkal, a Budavári Palotanegyedben a Várkapitányság új kiállítással és történelmi sétával várja a nagyközönséget.

Újrainduló kulturális élet
Hosszú hónapok után végre újra látogatható az állatkert is
Fotó: MH/Purger Tamás

A hétvégén elérte a beoltottak száma a négymilliót, így az újranyíló kulturális létesítmények ismét fogadhattak látogatókat. A Fővárosi Állat- és Növénykert közösségi oldalán beszámolt róla, munkatársai mennyire várták már a közönséget, különösen a múlt héten született kiselefánt miatt. Az egri vár és kiállításai is újra láthatóak voltak, a Nemzeti Múzeum pedig kerti sétákkal várta vissza látogatóit.

Budapesten kinyitott az artmozik többsége, például a Corvin vagy a Művész. A Budapest Film arra kérte a nézőket, elővételben csak azok vásároljanak jegyet, akiknek van védettségi igazolványuk, és személyi igazolvánnyal érkezzenek a vetítésre, amelyeket a munkatársak ellenőriznek. Tizennyolc éven aluli néző csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében vehet részt az előadásokon. Azt is közölték, a nézőknek nem kötelező a maszkviselés a termekben, viszont a személyzetnek igen.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház péntektől várja a nézőket, ahogyan a szolnoki Tisza pART mozi, illetve rövidesen megnyílnak Miskolcon a Művészetek Háza és Szegeden a Belvárosi Mozi termei is. Az előzetesen a Budapest Távmoziban meghirdetett fesztiválokat és filmnapokat megtartják a virtuális térben. Az ország legnagyobb mozihálózata, a Cinema City Magyarország egyelőre még nem közölte az újranyitás pontos dátumát.

Holnaptól újra várja látogatóit a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és minden tagintézménye, nyitvatartásnak megfelelően, így az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet például szerdán nyit. A PIM a védettségi igazolvány bemutatását a múzeumi jegypénztárnál kéri.

A Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Nemzeti Múzeum még szintén nem tájékoztatott aktuális kiállításainak újbóli látogathatóságáról. Különleges újranyitásra készül viszont a Műcsarnok, amely százhuszonöt éve, 1896. május 4-én az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat Millenniumi Országos Kiállításával nyitotta meg kapuit.

Az intézmény lapunkkal közölte, az ünnepen végre személyesen is látogatható tárlataik mellett a múzeum teraszán reggeltől estig mozgó fényképészeti stúdió és labor várja az érdeklődőket, amely a 19. századi fotográfia kézműves eljárásaiba enged bepillantást. Délután a szintén százhuszonötödik születésnapját ünneplő Vígszínház művészei: Hegyi Barbara, Ertl Zsombor, Tar Renáta és Fesztbaum Béla olvasnak fel korhű ruhákban a Műcsarnokhoz kapcsolódó ritkán hallott történeteket, dokumentumokat. A délután három óra körül érkezők megkóstolhatják a Műcsarnok születésnapi tortáját, míg a várakozókat a lépcsőkön százhuszonöt meglepetés párnával várják. A programokon védettségi igazolvány bemutatása kötelező.

A Várkapitányság kulturális programjai is elérhetők holnaptól a Budavári Palotanegyedben.  Azt is tudatták, teljesen új elemként izgalmas tárlaton mutatják be a Budavári Palotanegyed századfordulós és mai, nagyívű fejlesztéseit. A Hauszmann-sztori című kiállítás a Budavári Palota A épületében látogatható ingyenesen keddtől vasárnapig, valamint május első hetében újraindulnak népszerű vezetett sétáik is.

Lapunk megkereste a Nemzeti Színházat és a Zeneakadémiát is az újranyitást célzó kérdésekkel, de a két országos intézmény egyelőre még nem tudott pontos dátumot mondani.

Kapcsolódó írásaink