Kultúra

Százhuszonöt éves a Vígszínház

Május 1-jétől egy héten át minden este egy-egy legendás előadás felvételét közvetítik

Jókai Mór A Barangok, vagy a peoniai vajda című darabjának díszbemutatójával nyílt meg 1896. május 1-jén a Vígszínház. Magyarország legnagyobb kő- és első magánszínháza a híres osztrák színházépítők, Fellner és Helmer tervei alapján épült neobarokk stílusban.

Százhuszonöt éves a Vígszínház
Fényév távolság. A padlást, Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter mesemusicaljét 1988-as ősbemutatójának eredeti szereposztásában láthatjuk, Rádiósként Kaszás Attilával
Fotó: Vígszínház

Az akkor még külterületnek számító, ipari létesítményekkel szegélyezett mocsaras területen 1895. április 1-jén tették le a teátrum alapkövét, és egy évvel később már megkezdődhettek a nyitó előadás próbái. A teátrum első igazgatója, Ditrói Mór Kolozsvárról jött Pestre, és vezető vidéki színészekből, valamint fiatal tehetségekből az ország egyik legjobb társulatát kovácsolta össze. Az igazgató 1921-ben Jób Dániel lett. A II. világháború után,1951-től már a Magyar Néphadsereg Színháza néven működött. Tíz év alatt öt igazgatója volt, míg végül 1961-ben visszakapta nevét, és Várkonyi Zoltán vezetése alatt ismét virágkorát élte. Váci utcai kamaraterme, a Pesti Színház 1967-ben nyílt meg. Az utóbbi évtizedekben Marton László, majd Eszenyi Enikő, jelenleg pedig Rudolf Péter vezeti a teátrumot.

A Vígszínház a magyar színjátszás fontos műhelye: innen indult a világhír felé Molnár Ferenc, itt aratott sikert mások mellett Heltai Jenő vagy Szép Ernő, de a Vígben játszottak először Csehov-sorozatot, mutatták be G. B. Shaw, W. Somerset Maugham vagy Oscar Wilde műveit. A színház történetében mérföldkőnek számítanak az olyan zenés ősbemutatók, mint A padlás, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról vagy A dzsungel könyve. Története során olyan legendák játszottak deszkáin, mint Jávor Pál, Darvas Lili, Tolnay Klári, Kabos Gyula, Páger Antal, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Sulyok Mária vagy Kaszás Attila.

Az ország legnagyobb kőszínháza Fellner és Helmer tervei alapján neobarokk stílusban épült
Az ország legnagyobb kőszínháza Fellner és Helmer tervei alapján neobarokk stílusban épült
Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levé

A teátrum minapi közleménye szerint a következő egy évben számos programmal ünnepelnek. A múltidézés a pandémiához igazodva szombaton egyhetes ingyenes vetítéssorozattal kezdődik: május 1-jétől kezdve minden este egy-egy legendás előadást láthatnak felvételről az érdeklődők a Vígszínház online felületén. Elsőként Kornis Mihály 1989-ben bemutatott Körmagyar című darabját, másnap a Csiky Gergely műve alapján készült, Az udvari kalap című zenés vígjáték 1965-ös előadását, majd május 3-án Örkény Macskajátékát tekinthetjük meg Sulyok Mária és Bulla Elma főszereplésével, jövő kedden pedig Az üvegcipő 1978-as feldolgozását.

Május 5-én a Fejes Endre regénye alapján készült Jó estét nyár, jó estét szerelem című zenés drámát vetítik Hegedűs D. Géza remek alakításával, jövő csütörtökön este pedig a Csókos asszony című operett híres előadását Kaszás Attilával Dorozsmai Pista szerepében. A vetítéssorozat zárásaként május 7-én Rudolf Péter első rendezését, az emlékezetes Dühöngő ifjúságot láthatjuk Kaszás Attilával, Eszenyi Enikővel és Szarvas Józseffel, majd másnap A padlást tekinthetjük meg, az ősbemutató eredeti szereposztásában.

Kapcsolódó írásaink