Kultúra

Megmutatni a magyar színházi kultúra gazdagságát

Bizakodva várja ötvennyolcadik évadát a Gyulai Várszínház – A nyári összművészeti esemény programjában mintegy ötven előadás, három ősbemutató és hat fesztivál szerepel

Június 25-én a hagyományos Körös-völgyi sokadalommal és ünnepélyes megnyitóval veszi majd kezdetét a Gyulai Várszínház ötvennyolcadik évada. A nyári összművészeti eseménysorozat tegnapi sajtótájékoztatóján az igazgató, Elek Tibor a programismertetésen túl azt is elmondta, bíznak abban, hogy június végén már nem lesznek járványügyi korlátozások.

Megmutatni a magyar színházi kultúra gazdagságát
Elek Tibor az ősbemutatókat emelte ki a programsorozatból
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Új honlappal és a program ismertetésével kezdte idei évadának beharangozását a Gyulai Várszínház. Az intézmény igazgatója, Elek Tibor tegnapi sajtótájékoztatóján elsőként a tavalyi pandémiás szezonról beszélt röviden, megismételve azt, amit a Magyar Hírlapnak már 2020 őszén elmondott, azt, hogy a Gyulai Várszínház történetének egyik legeredményesebb és legsikeresebb évadán vannak túl. Mint akkor és most is kiemelte, ez annak is köszönhető, hogy a szakma, és a nézők is ki voltak, vannak már éhezve a valódi színházi élményekre – így reméli, idén nyáron is sok teltházas előadásuk lesz.

Elek Tibor lapunk kérdésére azt is kifejtette, bíznak abban, hogy a fesztivál kezdetére már nem lesznek érvényben a járványügyi korlátozások. Ezt az optimizmust arra alapozzák, hogy ha a labdarúgó Európa-bajnokság hazai meccseit teltházas mérkőzésekkel meg lehet rendezni, akkor nem lesz akadálya a szabadtéri színházi előadások megtartásának sem június végén. A fesztivál június 25-én kezdődik, a hagyományoknak megfelelően a 21. Körös-völgyi sokadalommal. „Természetesen minden szabályhoz alkalmazkodni fogunk, és jelen helyzetben a műsorváltozás jogát feltétlenül fenntartjuk” – hangsúlyozta.

Az igazgató ismertette, hogy ötven körüli előadással, öt saját produkcióval – ebből három ősbemutatóval – és hat fesztivállal várják a közönséget június 25. és augusztus 19. között a Gyulai Várszínház 58. évadában. Elek Tibor úgy fogalmazott, az összművészeti rendezvénysorozattal céljuk megmutatni a magyar színházi kultúra gazdagságát és sokszínűségét, a gyulai közönségen és az idelátogató turistákon kívül a szakmai vendégeknek is.

A már megszokott programok közül Elek Tibor kiemelte a június 28. és július 4. között megrendezésre kerülő 16. Shakespeare Fesztivált, amelyre a járvány miatt idén sem hívtak külföldi társulatokat, csak anyaországi és határontúli előadásokat mutatnak be. A „Shakespeare, amikor magyar” alcímű és tematikájú rendezvényen látható lesz többek közt a Vígszínház Lóvátett lovagokja és a Katona József Színház Othellója, a csíkszeredai Csíki Játékszín a III. Richárdot hozza el, a Rómeó és Júliát pedig a Kabóca Bábszínház átiratában és a kaposvári színihallgatók feldolgozásában is megtekinthetjük más előadások mellett. A szemléhez minden évben társított tudományos konferencia idén arra a kérdésre keresi a választ, mit kezd a mai magyar színjátszás Shakespeare műveivel, aki egyébként évtizedek óta a legtöbbet játszott szerző a hazai színpadokon.

Az Erdélyi Hetet negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2-tól kezdődően: a program egyik „ínyencsége” a többi izgalmas produkció mellett a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Az ember tragédiája előadása lesz, amelyet a világhírű román rendező Silviu Purcarete állított színpadra.

Új kezdeményezésként indították útjára 2018-ban a nemzeti klasszikusok életműveit bemutató minifesztivált, amelynek középpontjában Székely János, Weöres Sándor és Márai Sándor után idén Szabó Magda munkássága áll. A Szabó Magda Napokon augusztus 16. és 18. között a Nemzeti Színházzal közösen mutatják be Az ajtó című regény színpadi változatát Udvaros Dorottyával és Söptei Andreával a főszerepben, Szabó K. István rendezésében. De színre kerül az Az a szép, fényes nap, a Régimódi történet, illetve családi programként a Tündér Lala is.

Mindezek mellett természetesen 2021 nyarán sem marad el a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál, a blues, valamint a kétévente megrendezendő Irodalmi Humorfesztivál, amelyet maga az igazgató hozott létre húsz évvel ezelőtt.
Elek Tibor külön kiemelte az évad ősbemutatóit: a Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba szerzőpáros Hamlear című darabját, amely a Gyulai Várszínház és dunaújvárosi Bartók Béla Kamaraszínház közös bemutatója Őze Áron rendezésében, a Vecsei H. Miklós és Kovács Adrián által írt Bartók és Kodály-előadást és Szilágyi Enikő Mi volnék nélküled? – Jászai Mari emlékezete című monodrámáját.

A részletes programbontás már most elérhető a Gyulai Várszínház megújult honlapján (Gyulaivarszinhaz.hu), ahol a kedvezményes bérletekről, jegyvásárlásról is tájékozódhatnak.

Kapcsolódó írásaink

Shakespeare-től Máraiig

ĀA Gyulai Várszínház történetének egyik legeredményesebb és legsikeresebb évadán vagyunk túl – emelte ki lapunknak Elek Tibor, a teátrum igazgatója