Kultúra

Versbe szedett pandémia: felhívás fiatal költőknek

Köszönjük, Magyarország! program

A magyar költészet napján indított pályázatot az Emmi kulturális államtitkársága harminc év alatti kortárs költőknek. A felhívásban úgy fogalmaznak, a magyar líra nagyságát és költőink sokszínű tehetségét hagyományosan felolvasóestekkel, könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal, színházi estekkel, dedikálásokkal szoktuk ünnepelni.

Ám hasonló élő programok megszervezését a járvány már több, mint egy éve nem teszi lehetővé. Többek közt emiatt hirdették meg a pályázatot, fiatal kortárs költőink inspirálására, a Köszönjük, Magyarország! program keretében, amelyen bárki indulhat verseivel, aki 1991. április 11-e után született. Mint írják, a költők mindig is az aktualitások, a megélt történelmi és élethelyzetek híradói, megéneklői voltak.

Ugyanígy van ez ma is, kortársainkkal. Így a felhívásra olyan költeményeket várnak, amelyek témája a pandémia: a járvány, a karantén alatt megélt benyomások, tapasztalatok, megfigyelések és érzések összefoglalása, illetve az újranyitás utáni életünk tervezett vagy remélt változása lehet. Az induló alkotók pályázatonként egy művel nevezhetnek. A rangos irodalmárok által zsűrizett pályázaton összesen harminc fiatal tehetség nyerhet egyenként háromszázezer forintot. Jelentkezni április 30-ig lehet.

Kapcsolódó írásaink