Kultúra

Rákóczi három születése

Befejeződött a borsi kastély restaurálása, a júniusi megnyitón Áder János köztársasági elnök is részt vehet – nyilatkozta lapunknak Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója

A járvány ellenére sikerült tartani az ütemtervet, időben fejeződtek be a borsi Rákóczi-kastély felújítási munkálatai. Az építkezés részleteiről a restaurálást felügyelő Teleki László Alapítvány elnökét, Diószegi Lászlót kérdeztük. Lapunknak a látogatókat váró fejlesztésekről és a meghiúsult átadásokról is beszélt.

Rákóczi három születése
Diószegi elmondta, törekedtek arra, hogy a kastély új tárlata tartalmas, fiatalos, „látogatóbarát” legyen
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– A munka nagyobbik része, a kastélyépület és környezetének újjászületése határidőre befejeződött. Készül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) által tervezett interaktív kiállítás?

– A kastély teljes körű felújítása valóban befejeződött, a műszaki átadás-átvétel folyamatban van. A MOME által tervezett kiállítás építése is zajlik, várhatóan április végére készül el. Az interaktív, a kor követelményeinek megfelelő tárlat munkacíme Rákóczi három születése, amely kitér a gyermek és a szabadságharcos Rákóczi, majd a fejedelem legendaként való megszületésére. A kiállítás különlegessége, hogy a közelben található, sárospataki tárlat információin kívül is rendkívül gazdag, új tartalommal találkozhatnak a borsi reneszánsz kastélyban a látogatók. Különösen törekedtünk arra, hogy látványos, tartalmas, ugyanakkor fiatalos, „látogatóbarát” legyen.

– Eredetileg március 27-én, Rákóczi születésnapján tervezték újra megnyitni a kastélyt…

– Az ünnepélyes átadást a járványügyi helyzet miatt el kellett halasztanunk. Azt szeretnénk, ha méltó, nyilvános ünnep lenne az átadás, amelynek várható időpontja 2021 júniusában lehetne. A Köztársasági Elnöki Hivatal jelzése szerint számíthatunk Áder János köztársasági elnök úr jelenlétére is.

– Év végi beszélgetésükön szó esett arról is, hogy a kastély működtetését a szomszédos Sátoraljaújhellyel, a sárospataki Rákóczi Múzeummal és a Zempléni Kalandparkkal összefogva tervezik. Hogy áll az együttműködés?

– A Sátoraljaújhelyi Önkormányzattal közös európai uniós pályázatot nyertünk el a borsi kastély turizmusfejlesztésére, és további együttműködésről is tárgyalunk. A sárospataki Rákóczi Múzeummal már régóta élő a kapcsolatunk, valamint a város önkormányzatát is megkerestük. Tárgyaltunk a tőketerebesi Andrássy Múzeum igazgató asszonyával, illetve más intézményi együttműködést is tervezünk. Ezek megvalósítását a járványügyi korlátozások lassítják, akadályozzák sajnos.

– Borsi mellett más fontos feladatai is vannak az alapítványnak, többek közt részt vesznek a gyulafehérvári székesegyház és a kolozsvári ferencesek épületeinek helyreállításában is.

– A gyulafehérvári székesegyház és a kolozsvári ferences kolostor felújítását az alapítvány a magyar kormány által létrehozott Rómer Flóris Terv keretein belül támogatja. Mindkét épület forrásigénye jelentősen nagyobb a lehetőségeinknél, ezért csak kiegészítő támogatásokat tudunk biztosítani.

– Honlapjukon azt lehet olvasni, hogy az idei év az átadások éve lesz. Mit tudna ezek közül most kiemelni?

– A pandémia miatt sajnos több 2020-ban elkészült nagy felújítást nem tudtunk ünnepélyes keretek között átadni. Terveink szerint ezért 2021 őszén, 2022 tavaszán sok helyszínen szervezünk ünnepségeket, többek között a partiumi Köröskisjenő és Feketegyarmat református templomában, a szentdemeteri, magyarcsékei római katolikus templomokban, a csíkménasági Adorján-kúriában, a kárpátaljai Nagybégány és Bátfa református templomaiban, valamint a felvidéki lakszakállasi református templomban.

Kapcsolódó írásaink